НОВИНИ

Над 90% подкрепят независимостта на Иракски Кюрдистан

Повече от 90 процента от гласоподавателите подкрепиха независимостта на Иракски Кюрдистан, показват първи резултати от проведения там референдум. Избирателната активност е била над 72 процента. Окончателните резултати от референдума се очакват до три дни.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:22, 26.09.2017 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Иракски Кюрдистан се обяви за независимост от Ирак. На проведения вчера референдум отделянето получи почти стопроцентова подкрепа при силна избирателна активност. Правителството на Ирак заяви, че няма да води преговори с регионалното правителство в Иракски Кюрдистан за резултатите от вота.

Уатия ал Хашими, политически анализатор: Мисля, че референдумът има малка стойност. Много са причините, за да го кажа. Шиити и сунити в Ирак са безпрецедентно обединени, за да запазят целостта на Ирак. Иракчаните няма да приемат разделение на територията. Страната получи международна подкрепа по този въпрос.

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани казва, че референдумът не е обвързващ и целта му е да даде на неговото правителство мандат да преговаря с Багдад и съседните страни за отцепването от Ирак на контролирания от кюрди район. Срещу себе си обаче той има сериозен отпор.

Уатия ал Хашими, политически анализатор: Референдумът показа какви са отношенията между Ирак и Турция. Доколкото ми е известно координация на високо ниво е била поддържана между Багдад и Анкара, състояли са се много тайни срещи. В допълнение отношенията между Ирак и Иран са много близки, а сега такива са и отношенията Иран - Турция. Тези три държави прецениха, че общите им интереси са застрашени, загърбиха различията и постигнаха консенсус на ниво сигурност, икономика и политика.

Кюрдите празнуваха тази нощ по улиците на Ербил - столицата на Иракски Кюрдистан. Международната общност обаче не скри тревогата си. Съединените щати посочиха в комюнике, че са "дълбоко разочаровани" заради произвеждането на вчерашния референдум, който според тях "ще увеличи нестабилността и трудностите" в региона. ООН също предупреди, че гласуването може да има дестабилизиращ ефект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонт на пътя София - Перник през прохода Владая
Започва ремонт на пътя София - Перник през прохода Владая
Напрежение заради предстоящия референдум за независимостта на Каталуния
Напрежение заради предстоящия референдум за независимостта на Каталуния