НОВИНИ

Напрежение заради предстоящия референдум за независимостта на Каталуния

Напрежението в Испания, заради предстоящия на 1 октомври референдум за независимостта на Каталуния, ескалира. Испанските власти направиха достатъчно, за да дискредитират и предотвратят референдума за независимост на Каталуния, планиран за края на седмицата. Това заявиха двама високопоставени представители на испанското правителство, цитирани от Ройтерс. Правителствените представители посочиха, че Каталуния не разполага с избирателна комисия, урни, бюлетини, изборни материали, средства за прозрачно преброяване, както и други средства за произвеждане на референдума. Те добавиха, че резултатите от референдума няма да получат международно признание, нито легитимност.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:05, 26.09.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

"Играта свърши". Така двама високопоставени представители на испанското правителство определиха ситуацията в Каталуния. Глоби, засилено полицейско присъствие, обиски, арести. Такава е обстановката в автономната област, седмица преди насрочения от местните власти референдум за независимост от Испания.

Според твърденията на представители на правителството в Мадрид, каталунците не разполагат с избирателна комисия, урни, бюлетини, изборни материали, средства за прозрачно преброяване, както и други средства за произвеждане на референдума.

Към Каталуния бяха пренасочени допълнителни полицейски сили с цел предотвратяване на безредици. Точните цифри не са известни, но според различни съобщения между и 3 и 4 хиляди полицаи са изпратени към областта. От събота всички полицейски подразделения там са поставени под директния контрол на Министерството на вътрешните работи в Мадрид.

По-рано Конституционният съд на страната наложи тежки глоби. Седмината членове на каталунската Централна избирателна комисия ще плащат по 12 000 евро глоба всеки ден, докато не се подчинят на правителството в Мадрид, а 15-те членове на териториалната администрация на автономната област - по 6000 евро на ден.

Изходът от референдума може би нямаше да има такова значение и отзвук, но страстите се нажежиха заради неотстъпчивостта на двете страни.

Хронологията на събитията. Каталунският парламент и правителство насрочиха за 1 октомври референдум за отделяне от Испания. Конституционният съд на Испания го обяви за незаконен. Каталунците настояха, че е тяхно законно право да упражнят правото си на глас, официален Мадрид обаче конфискува бюлетини и агитационни материали. Каталунците излязоха на площадите, за да протестират.

Испания е изправена пред политическа криза, която някои определиха като най-сериозната от времето на генерал Франко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 90% подкрепят независимостта на Иракски Кюрдистан
Над 90% подкрепят независимостта на Иракски Кюрдистан
Вашингтон: Изявленията, че САЩ са обявили война на КНДР, са абсурдни
Вашингтон: Изявленията, че САЩ са обявили война на КНДР, са абсурдни