НОВИНИ

​"Постоянна мобилизация" за протести обявиха регионалните власти в Каталуния

"Постоянна мобилизация" за протести обявиха регионалните власти в Каталуния и обвиниха испанското правителство, че налага извънредно положение в автономната област. Десетки хиляди демонстрират там вече втори ден заради мерките, които предприема Мадрид, за да попречи на провеждането на референдум за независимост.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:15, 21.09.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Скандирания "Ще гласуваме!" и "Който не скача, е испанец!" огласяват от вчера цяла Каталуния на протестни митинги срещу действията на испанските власти за осуетяване на планирания за 1 октомври референдум за независимост.

40 хиляди души излязоха по улиците на Барселона. Там се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицаи. Страстите се разгорещиха, след като стана ясно, че са конфискувани 10 милиона бюлетини, а 14 служители на регионалното правителство са арестувани за това, че продължавали да подготвят вота, въпреки че Мадрид го обяви за противоконституционен.

Каталунските лидери обвиниха испанското правителство, че възражда репресивните практики на фашисткия режим, управлявал Испания до 70-те години на миналия век:

Карлес Пучдемон, председател на регионалното правителство на Каталуния: Испанското правителство де факто отмени самоуправлението на Каталуния и наложи извънредно положение.
Жорди Санчес, председател на Националното събрание на Каталуния: Ще направим всичко по силите си, за да надделеят свободата и демокрацията. Ако трябва, ще останем денонощно на улиците!

"Испания се страхува от демокрацията", бяха част от лозунгите на демонстрация в Мадрид в подкрепа на каталунците. "Да живее обединена Испания!", изписаха контрадемонстранти на няколко испански знамена.

Премиерът Мариано Рахой призова каталунските власти да се вразумят и да спрат да нарушават конституцията, която постановява, че референдуми може да свиква само правителството в Мадрид.

Мариано Рахой, премиер на Испания: Ако наистина милеете за добруването на каталунците, откажете се веднъж завинаги от тази ескалация на радикализма. Все още не е късно да се избегнат още по-големи проблеми.

Говорител на Рахой се опита да омаловажи събитията в Каталуния с твърдението, че протестиращите там са малцинство. На изборите преди 2 години националистическите партии спечелиха мнозинство в регионалния парламент, но с гласовете на по-малко от половината избиратели. Преди 3 месеца пък допитване показа, че 41,1 на сто от каталунците искат независимост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават спасителните операции в Мексико
Продължават спасителните операции в Мексико
Над 7550 души във Варненско искат енергийни помощи
Над 7550 души във Варненско искат енергийни помощи