НОВИНИ

1 милион конфискувани листовки за референдума в Каталуния

Над един милион пропагандни материали в подкрепа на референдума за независимост в Каталуния бяха конфискувани от испанските власти. Допитването е насрочено за 1 октомври, но правителството в Мадрид счита вота за незаконен.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:45, 18.09.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Около милион и 300 хиляди листовки и други пропагандни материали в подкрепа на референдума в Каталуния бяха конфискувани при полицейска акция в склад в Барселона. Правителството на североизточната испанска област възнамерява да произведе на 1 октомври референдум, на който гласоподавателите ще се произнесат дали подкрепят отделянето от Испания. Според правителството в Мадрид обаче вотът е незаконен.

Това е най-голямата от поредица подобни акции, посочи министерството на вътрешните работи в изявление. По-рано испанската прокуратура нареди на полицията да разследва всеки опит за подпомагане организирането на референдума. Чиновници, които участват в подготовка за него, може да бъдат обвинени в гражданско неподчинение и в злоупотреба със служебно положение и държавни средства. Въпреки това над 700 каталунски кметове се събраха в събота в Барселона, за да потвърдят подкрепата си за вота.

Какво може да ни направи полицията, ако сме мирни? Ние просто упражняваме демокрацията, това е - демокрация!
Без страх, не се страхуваме от полицията. На 1 октомври ще отидем да гласуваме мирно и кротко, както винаги, за нашата свобода, нашата нация, правосъдие, демокрация и свобода на словото.

Макар че според социологически проучвания по-малко от половината от 5,5-те милиона избиратели в Каталуния подкрепят независимостта, повечето жители на богатата испанска автономна област искат да имат възможността да упражнят правото си на глас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кооперация в Кричим отказва да плаща дивиденти на своите членове
Кооперация в Кричим отказва да плаща дивиденти на своите членове
Искрен Веселинов: Да се ограничи чуждото финансиране на религиозните училища
Искрен Веселинов: Да се ограничи чуждото финансиране на религиозните училища