НОВИНИ

Над 900 вече са жертвите на коронавируса

Първи официален работен ден в Китай, след удължаването на почивните дни за Китайската Нова година заради коронавируса. Най-сериозна остава обстановката в провинция Хубей, откъдето тръгна заразата. Броят на смъртните случаи вече е 908, а заразените са над 40 хиляди.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:12, 10.02.2020 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Улиците в Пекин изглеждат пусти. Празно е и метрото в сутрешния час пик. Пътниците са много малко. Предприети са много сериозни мерки за дезинфекция. Една от причините за липсата на хора е нареждането на местната власт всички, които пристигат в китайската столица, да останат по домовете си поне две седмици. Има и компании, които продължават да работят. Служителите им вече са били в задължителната двуседмична карантина.

Дзин Ян, административен служител: Нашата компания взема специални мерки, включително дезинфекция всеки ден. Сградата ни е в нещо като изолация - ограничен брой хора могат да влизат. От нас се изисква да носим маски през целия ден. Въпреки, че всеки седи на отделно място, близките контакти по между ни не са препоръчителни.

Статистиката показва, че броят на загиналите от новия щам надвишава и жертвите на епидемията от близкоизточния респираторен синдром, известен още като Мерс, която избухна през 2012 година. Само преди дни броят на починалите задмина и този на жертвите при епидемията на тежкия респираторен синдром преди 17 години.

Китайското министерство на селското стопанство съобщи и за случаи на птичи грип в провинция Съчуан.

В Хонконг, след няколко дни под карантина заради съмнения за коронавирус, пътниците на круизния лайнер "Уорлд Дрийм" - 3 600 души, бяха пуснати на брега. Наличие на опасния щам не беше открито.

Под карантина обаче остават пътниците на "Даймънд принцес". Корабът с 3700 души на борда е в японски води, като 64 от пасажерите са заразени.

Няколко нови случая са потвърдени и в Европа. През последните дни има забавяне на разпространението на вируса, но все още не може да се каже, че ситуацията е овладяна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Порои в Австралия
Порои в Австралия
Паразит спечели Оскар за най-добър филм
"Паразит" спечели "Оскар" за най-добър филм