НОВИНИ

Нападателят от Тексас е 26-годишен американец, бивш военен

Най-малко 26 души загинаха, а 20 са ранени при стрелба в Баптистка църква в американския щат Тексас. Нападението е станало в град Съдърланд Спрингс, недалеч от Сан Антонио. Нападателят е 26-годишен американски гражданин, бивш военен. Той е намерен мъртъв недалеч от мястото на нападението. Мотивите му все още се изясняват.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:27, 06.11.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Около 11:30 часа местно време, млад мъж нахлува в Баптисктата църква в Съдърланд Спрингс и открива огън. Облечен е в черно. Не казва нищо. В този момент вътре има около 50 души. Местен жител изтичал да вземе оръжието си и подгонил стрелеца. Нападателят избягал с автомобила си, а малко по-късно е открит мъртъв. Все още не е ясно дали се е самоубил или е застрелян.

Най-младата жертва е на 5 години, а най-възрастната на 72. Засега имената на жертвите не се съобщават, докато не бъдат уведомени близките им.

Грег Абът, губернатор на Тексас: Това е най-масовата стрелба в история на щата Тексас. Толкова много хора изгубиха своите близки - майки, бащи, синове и дъщери. Най-страшното е, че тази трагедия се случи в църква - мястото, където хората търсят мир и спокойствие и където невинни хора загинаха. Скърбим заедно с близките на жертвите.

Американският президент Доналд Тръмп нареди държавните знамена над институциите да бъдат спуснати в знак на траур.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Американците отново ще направят това, което умеят най-добре - ще бъдат обединени в скръбта си и ще излязат по-силни от тази ситуация. Властите в Тексас имат пълната ми подкрепа и ще получат всякаква необходима за разследването помощ. Молим се за ранените и загиналите.

Смята се, че извършителят на масовото убийство е Девин Кели - жител на на Сан Антонио. Съседите му съобщават, че през последните дни от жилището му се чували изстрели. Служил е в американските военновъздушни сили, но е уволнен дисциплинарно по обвинения, че малтретира съпругата и детето си. През 2012-та е осъден на 12 месеца затвор от военен съд, а две години по-късно окончателно напуска армията.

Следователите преглеждат публикациите му в социалните мрежи, направени в дните преди нападението. Сред тях е и негова снимка, с полуавтоматична пушка в ръка. Няма данни за връзки между него и организирани терористични групи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийската полиция освободи Пучдемон и четиримата бивши каталунски министри
Белгийската полиция освободи Пучдемон и четиримата бивши каталунски министри
Няма данни за пострадали българи след стрелбата в Тексас
Няма данни за пострадали българи след стрелбата в Тексас