НОВИНИ

НАСА даде старт на историческа мисия - изпрати сонда близо до Слънцето

НАСА даде старт на историческа мисия. Сондата Паркър Солар Проуб беше изстреляна днес от космодрума Кейп Канаверал във Флорида със задачата да доближи Слънцето повече от всеки друг създаван от човека апарат. Как ще оцелее сондата и какво се надяват да разберат учените - вижте в репортажа на Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:10, 12.08.2018
Чете се за: 00:54 мин.
Още

7 години пътуване, бюджет от милиард и половина долара, огромни надежди за науката. Сондата с размерите на автомобил трябва да достигне едва на около 6 милиона км от Слънцето.

Камен Козарев, Институт по астрономия - БАН: Никога досега обект, направен от човешка ръка, не е достигал толкова близо до Слънцето. И също така, това ще е най- бързият обект, създаван от човек, като ще се движи със скорост до 200 км в секунда или до 700 000 км в час.

Сондата Паркър ще попадне в буквално изпепеляващата атмосфера на слънцето, където ще я атакуват прах, радиация и екстремно нагряване. Но апаратурата й ще запази температура от 29 градуса по Целзий, за да работи.

За да устои на температури от над 1400 градуса, тя ще има един защитен щит отпред, създаден от въглеродни нишки и карбонни структури, изпитван многократно във всякакви условия, даже в една слънчева пещ във Франция. Сондата ще бъде насочена винаги със щита към Слънцето, тоест дори когато обикаля около Слънцето, тя ще се завърта така че деликатните научни уреди да не пострадат при досег със слънчевия вятър, който е изключително горещ.

Това е единствената мисия на НАСА, наречена на жив учен - астрофизикът Юджийн Паркър, който първи описва слънчевия вятър още преди шест десетилетия.

Основните научни цели на Паркър Солард Проуб са да разбере как се ускорява слънчевия вятър и как се нагорещява слънчевата корона - от температури от няколко хиляди градуса на повърхността на слънцето до над милион градуса само в рамките на няколкостотин километра.

Предишният апарат, изпратен от Земята през 1976 г. - Хелиос 2, е наблюдавал звездата от далеч по - безопасните 43 милиона км.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобяват организаторите на вчерашното хоро на Рилските езера
Глобяват организаторите на вчерашното хоро на Рилските езера
Грандиозно музикално събитие тази вечер във Варна
Грандиозно музикално събитие тази вечер във Варна