НОВИНИ

Опасна близост: НАСА изпраща сонда близо до Слънцето

7 години пътуване, милиард и половина долара, огромни надежди за науката. НАСА дава старт на историческа мисия. Сондата Пъркър Солар Проуб напусна Земята със задачата да доближи Слънцето едва на около 6 милиона км или повече от всеки друг създаван от човека апарат. Предишният апарат, изпратен от Земята през 1976 г. - Хелиос 2, е наблюдавал звездата от далеч по - безопасните 43 милиона км. С размерите на автомобил, сондата ще попадне не просто в екстремна космическа среда, а в буквално изпепеляващата атмосфера на звездата.Как ще оцелее сондата и какво се надяват да разберат учените - потърсихме Камен Козарев - главен асистент в Института по астрономия на БАН, изследовател на слънчевата активност и на високоенергетичните частици, отделяни при слънчевите изригвания. Вижте какво каза той специално за БНТ.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
11:07, 12.08.2018
Чете се за: 01:46 мин.
Още
Камен Козарев, главен асистент в Института по астрономия на БАН: "Паркър Солар Проуб" ще прекара почти седем години в пътуване, през които ще направи няколко орбити на Слънцето, изследвайки го. Тя ще бъде забавена гравитационно от Венера, приближавайки се все повече и повече до Слънцето и достигайки около девет слънчеви радиуса , което е изключително близо.
Никога досега обект, направен от човешка ръка, не е достигал толкова близо до Слънцето. И също така, това ще е най- бързият обект, създаван от човек, като ще се движи със корост до 200 км в секунда или до 700 000 км в час.

Сондата ще има за цел да изследва плазмата - нажеженият йонизиран газ в междупланетното пространство. Този газ не е много плътен, но е много горещ. Има и много силни магнитни полета, които сондата трябва да изследва, защото те са част от слънчевия вятър. Когато се приближи изключително близо до Слънцето, тя ще изследва не само тази чиста плазма, но и така наречената прашна плазма, която се образува при разпадането на комети, които навлизат близо до Слънцето, коментира Козарев.

Камен Козарев, главен асистент в Института по астрономия на БАН: Сондата ще стигне изключително близо до Слънцето, където температурите са много високи. За да устои на температури от над 1400 градуса, тя ще има един защитен щит отпред, създаден от въглеродни нишки и карбонни структури, изпитван многократно във всякакви условия, даже с една слънчева пещ във Франция. Сондата ще бъде насочена винаги със щита към Слънцето, тоест дори когато обикаля около Слънцето, тя ще се завърта така, че деликатните научни уреди да не пострадат при досег със слънчевия вятър, който е изключително горещ.


;
Камен Козарев, главен асистент в Института по астрономия на БАН:Сондата Паркър Солар Проуб ще ни помогне да научим изключително много за това как се образува слънчевия вятър, за това как се ускорява от 0 км в секунда до над 400 до 800 км в секунда. Учените все още не знаят това, разбираемо, защото досега не е имало такъв уред, създаден от човешка ръка, който да отиде и да измери състоянието на плазмата, толкова близо до Слънцето.

Слънчевият вятър представлява един изключително силен поток от изпаряващ се йонизиран газ от Слънцето, който достига изключително високи скорости от над 1000 км/сек може да достигне и доста високи температури. Освен газ в него има включено и магнитно поле, което се откъсва от повърхността на Слънцето. Слънчевият вятър е продължението на слънчевата корона, която много от нас са виждали или на снимки, или на живо по време на слънчево затъмнение, обясни още той.

Камен Козарев, главен асистент в Института по астрономия на БАН:Основните научни цели на "Паркър Солар Проуб" са да разбере как се ускорява слънчевия вятър и как се нагорещява слънчевата корона - от температури от няколко хиляди градуса на повърхността на Слънцето до над милион градуса само в рамките на няколкостотин километра. Това е един изключително интересен въпрос, който засега остава неизяснен. И всички учени, включително и аз, се надяваме, че тази сонда ще ни даде много богата и нова информация за това как работи Слънцето.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Тел Авив заради Закона за национална държава
Протести в Тел Авив заради Закона за национална държава
Последен ден за безплатно паркиране: Въвеждат синя зона и във Варна
Последен ден за безплатно паркиране: Въвеждат синя зона и във Варна