САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Най-малко 20 са ранени след опит за щурм в американското посолство в Багдад

Протестиращи иракчани направиха опит да щурмуват американското посолство в Багдад. Демонстрантите успяха да проникнат зад оградата на дипломатическата мисия, а в отговор американските сили за сигурност използваха сълзотворен газ. Съобщава се за най-малко 20 ранени от иракска страна.Доналд Тръмп посочи Иран за организатор на днешното нападение и заяви, че ще последва ответен удар.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:40, 31.12.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Хиляди иракчани се събраха на протест в забранената за достъп "Зелена зона" в дипломатическата част на Багдад. С викове "Смърт за Америка" и "Долу Тръмп" част от тях направиха опит да нахлуят в американското посолство. След като пробиха оградата обаче бяха спрени от американските сили за сигурност.

Повод за протестите са извършени в неделя американски въздушни удари в Ирак и Сирия, срещу позиции на подкрепяната от Иран фракция "Бригадите на Хизбула". Според Вашингтон групировката е отговорна за серия от нападения срещу американски военни в Ирак.

Доналд Тръмп, президент на Съединените щати: Иран уби американски предприемач и рани мнозина. Винаги сме отвръщали на удара и винаги ще го правим. Сега Иран организира нападение срещу американското посолство в Ирак. Ще си понесат последствията!

Иракският премиер Адел Абдел Майди заяви, че в неделя Съединените щати са нарушили суверенитета на страната му и че Багдад ще преразгледа отношенията си с тях. Техеран отрича да е замесен както в днешното нападение, така и в тези срещу американски военни, а извършените от Вашингтон удари определи като "ясен пример за тероризъм".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Светът в очакване на 2020 година
Светът в очакване на 2020 година
4 пъти Нова година на българската база на Антарктида
4 пъти Нова година на българската база на Антарктида