НОВИНИ

Зрителите на "По света и у нас" избраха "Събитие на годината"

Кои бяха обществено значимите събития, с които всички ще запомним изминаващата година? Вижте резултатите от Вашето гласуване в анкетата ни за "Събитие на годината".

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:15, 31.12.2019
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Зрителите на "По света и у нас" гласуваха на сайта ни за 16 събития от България и света, които белязаха годината. Трите събития, които събраха най-много гласове, носят положителен заряд. Големите политически скандали този път останаха на заден план.

На трето място с малко над 14% е събитие, с което започна годината. Пловдив стана европейски град на културата. През 2019 градът под тепетата приюти над 500 културни събития.


;

На второ място от сцената на наградите "Оскари" се развя българското знаме. Развя го Димитър Маринов - първият българин, качил се този подиум. Той е част от екипа на филма "Зелената книга", грабнал наградата за най-добър филм на американската филмова академия.

Димитър Маринов, актьор: Това беше момент на гордост и чест да бъда аз този, който по някакъв начин да покаже - това е признанието. Разбира се, всичко българско, и даже на български ми се заговори в този момент, но беше изключителен момент.

Това събитие събра почти 15% от гласовете Ви.

;

Най-много проценти - близо 17%, в анкетата на сайта ни събра посещението на папа Франциск у нас. Два дни в началото на май целият свят беше приковал очи към България, за да проследи посещението на светия отец. Това бяха дни, в които папата стопли с посланията си сърцата на хиляди. Общата молитва за мир на различни вероизповедания от сърцето на София остави най-силен отпечатък.

В Раковски, където е най-голямата католическа общност у нас, винаги ще помнят докосването до Светия отец. Днес с тях отново се срещна екипът ни.

;

Няколко часа остават до началото на 2020 година. От утре започваме да пишем събитията на новата година. И дано повечето от тях са с положителен заряд, все пак високосната 2020 щедро ни предоставя ден в повече за това.

;

В последния ден на годината семейство Павлови отново е в църквата „Пресвето сърце Исусово". Посещението на папа Франциск в Раковски е променило не само тях, но и цялата общност.

Янко Павлов: При нас дойде един пастир, който дойде да види своето малко стадо.

Над 200 деца получиха своето първо причастие лично от папата, който от България отправи послание за мир.

Отец Младен, храм „Пресвето сърце Исусово", град Раковски: Това, което той каза на децата от първото причастие, е изключително важно: че Бог е наш отец, че всички хора сме братя. Не бива да го забравяме, защото ако го осъзнаем и го живеем ще приемаме другите малко по-радушно и с малко по-отворено сърце.
Павел Гуджеров, кмет на град Раковски: В моя 36 годишен житейски път никога не съм виждал нашата общност толкова обединена в името на нещо толкова позитивно. Светият отец е много земен човек. Беше много близко до хората и действително вярвам, че това повлия на всеки.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Технологичните постижения на 2019 година
Технологичните постижения на 2019 година
Бойко Борисов: Изпращаме добра година, но предстои много работа
Бойко Борисов: Изпращаме добра година, но предстои много работа