НОВИНИ

Най-възрастният австралийски учен почина на 104 години с евтаназия

104-годишен австралийски учен днес приключи живота си по своя воля. За да изпълни желанието си, той отиде в Швейцария, където законът го позволява. Дейвид Гудол не е имал нелечима болест, просто е решил, че е време за края му и смята, че има право на това. Обясни го и на пресконференция ден преди днешното изпълнение на евтаназията. Случаят му отново повдига дебата за асистираното самоубийство, което е забранено в Австралия и повечето страни.

Невена Бонева
от Невена Бонева
18:42, 10.05.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Роденият в Лондон Дейвид Гудол беше най-старият учен в Австралия, ботаник и еколог, преподавал в университети в Мелбърн и САЩ. От дълго време е подкрепял и каузата асистирано самоубийство, но го е свързал със себе си едва от година насам заради намалената подвижност и отслабналото зрение.

Дейвид Гудол: На моята възраст, а дори по-рано, човек иска свободата да избере смъртта и времето ѝ. Мой собствен избор е да прекратя живота си утре и очаквам това с нетърпение, благодаря на швейцарските медици, че го направиха възможно.

В Швейцария асистираното самоубийство е разрешено от 40-те години, но изпълнителят не трябва да има пряк интерес от смъртта на пациента. В Холандия е позволено от 2002-ра само за нелечимо болни или изпитващи непоносима болка.

Филип Нитшке, австралийски активист за легализиране на евтаназията: Дейвид е олицетворение на факта, че това не е само привилегия на неизлечимо болните, а човешко право - право на съзнателния възрастен.

В последните часове ученият е разглеждал ботаническата градина на университета в Базел, хапнал е любимото си меню фиш енд чипс и чейзкейк, и е издъхнал, заобиколен от внуците си, един приятел и под звуците на Одата на радостта.

Ученият не бе избрал нито какво да е последното му ядене, нито музикалния акомпанимент за смъртта си.

Дейвид Гудол: Ако трябва да избирам нещо, то би било финала на Деветата симфония на Бетовен.

Евтаназията с инжекция барбитурат е направена в апартамент в Базел, до Гудол са били внуците му и негов приятел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво пише в доклада за ЧЕЗ? - коментар на Валентин Николов и Таско Ерменков
Какво пише в доклада за ЧЕЗ? - коментар на Валентин Николов и Таско Ерменков
​Силна буря с гръмотевици и градушка удари Солун (ВИДЕО)
​Силна буря с гръмотевици и градушка удари Солун (ВИДЕО)