НОВИНИ

Никола Груевски настоява за избори две в едно на 15 октомври

Председателят на македонската консервативна партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски повтори искането заедно с местните избори да се произведат и предсрочни парламентарни избори, на които ВМРО-ДПМНЕ, както се изрази, ще бъде партията победител, пише скопският вестник "Дневник".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:22, 17.05.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
никола груевски настоява избори две едно октомври

Груевски призова на 15 октомври - датата, за която представителите на политическите партии се съгласиха да се произведат местните избори, да се организират и предсрочни парламентарни избори.

Гаранциите за получаване на мандат, които лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ Зоран Заев трябва да връчи на президента Георге Иванов, все още се съгласуват и е неизвестно кога ще бъдат изпратени на президента, пише "Утрински весник". Въпреки твърденията, че документът е съгласуван, според неофициални източници двете страни все още търсят формулировки, които да бъдат достатъчна основа Иванов да отстъпи и да даде мандата. Не е изключено писмото, което ще гарантира унитарния характер на държавата да бъде изпратено още днес, пише изданието. Иванов се очаква да замине на служебно пътуване на 18 май във Варшава, като според СДСМ той ще има достатъчно време, за да изпълни своите конституционни задължения.

"Дневник" пише, че надали до края на седмицата Талат Джафери ще насрочи заседание на парламента за изменения на изборния закон, макар че партиите постигнаха споразумение за произвеждане на местните избори на 15 октомври, а от вчера кметовете и съветниците останаха без мандати и страната е заплашена от пълна блокада на местното самоуправление. Източници от парламента посочват, че заседание няма да има, докато парламентарните партии не представят на Джафери предложения за членовете на комисиите в парламента.

Продължаването на мандатите на кметовете и съветниците ще почака и поради становището на новото мнозинство, че първо чакат Зоран Заев да получи мандат за съставяне на правителство от президента Георге Иванов, за да може след това да се свика заседание на парламента за изборния закон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милена Дамянова: Агресията не е проблем само на българското училище
Милена Дамянова: Агресията не е проблем само на българското училище
Започва юбилейното 70-то издание на кинофестивала в Кан
Започва юбилейното 70-то издание на кинофестивала в Кан