НОВИНИ

Нов тайфун приближава към Тайван

Властите на Тайван издадоха предупреждение за приближаващ нов тайфун, наречен Малакас. Очаква се той да връхлети северните и източните части на страната по-късно днес или утре сутринта.

bnt avatar logo
от БТА
09:08, 16.09.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
нов тайфун приближава тайван

Според метеоролозите след това стихията ще се насочи към Япония. Японската метеорологична служба вече издаде предупреждение за силни ветрове и високи вълни в южната част на страната. Предполага се, че Малакас може да предизвика вълни, високи 11 метра на някои места.

Окото на бурята се намира на 470 километра югоизточно от Тайван и се движи на северозапад със скорост от 22 километра в час. Ветровете на Малакас са със скорост от 50 метра в секунда. Малакас се насочва към Тайван само два дни, след като оттам премина супертайфунът Меранти, най-мощният в страната от 20 години насам. Той предизвика големи разрушения на много места, отне живота на един човек и рани десетки. Близо един милион души в Тайван останаха без ток заради него.

Меранти после се отправи към Китай, където силата му спадна до тропическа буря. В Китай бурята връхлетя провинция Фуцзян вчера сутринта. Девет души се водят за изчезнали. Седем души са загинали в резултат на стихията. Меранти предизвика евакуацията на 33 милиона души в Китай и нанесе щети на 1600 сгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит прие плащеницата на Св. Петка Българска от Румъния
Патриарх Неофит прие плащеницата на Св. Петка Българска от Румъния
Заповядайте на голямото софийско хоро пред БНТ в 13:00 ч.
Заповядайте на голямото софийско хоро пред БНТ в 13:00 ч.