ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Нови сортове българска пшеница гарантират висок добив

bnt avatar logo от Репортер: Нели Ангелова, Оператор: Александър Алексиев
A+ A-
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Институтът по растителни генетични ресурси в Садово създаде два нови сорта обикновена зимна пшеница. Предимствата за зърнопроизводителите са висок добив и по-голяма устойчивост. Селекционерите са сигурни, че те ще спрат инвазията на чуждите сортове...

Нови сортове българска пшеница гарантират висок добив

Институтът по растителни генетични ресурси в Садово създаде два нови сорта обикновена зимна пшеница. Предимствата за зърнопроизводителите са висок добив и по-голяма устойчивост. Селекционерите са сигурни, че те ще спрат инвазията на чуждите сортове пшеница у нас.

Сортът „Гизда” ще се използва за биологично земеделие, защото площите се торят с три пъти по-малки дози, а добивът си остава много висок. Може да се засее в почти всички 16 района в България, където се отглежда пшеница.

„Дава за петгодишен период на изпитване около 16% повече добив отколкото стандарта „Садово 1”, който е създаден в нашия район и ние ги сравняваме с него“, каза доц. д-р Златина Ур - Институт по растителни генетични ресурси „Константин Малков“, гр. Садово.

И двата нови сорта са предназначени за производство на хляб. Най-важната характеристика на сорта „Гинра” е неговата устойчивост на болестта „жълта ръжда”.

„Жълтата ръжда” унищожи стотици декари миналата година и досега нямаше сорт, който да оцелее. От института в Садово препоръчват да се сеят местни сортове пшеница, защото чуждите може да са създавани при други условия и у нас да не виреят добре: „Ние да си държим на българското, за да можем да имаме не само високите добиви, които дават те, но и качеството, защото ако те не са качествени, значи, че при хлебопеченето трябва да се слагат стабилизатори и други химични вещества, за които аз съм против“.

Създаването и изпитването на нов сорт отнема години научна работа. Това се налага заради променящите се метеорологични условия и приспособяването му към тях. След като качествата му се докажат, институтът започва да го поддържа. Стопаните ще могат да се сдобият за първи път с „Гизда” и „Гинра” това лято и да ги засеят през октомври.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?