Новият британски премиер става ясен на 23 юли

Победителят в надпреварата кой ще наследи на поста Тереза Мей като лидер на британските консерватори и премиер на Великобритания ще бъде обявен на 23 юли.

от БГНЕС
16:28, 25.06.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света
новият британски премиер става ясен юли

Бившият външен министър Борис Джонсън засега е фаворит в надпреварата, която води срещу своя наследник като дипломат №1 на Лондон Джереми Хънт.

Двамата кандидати в момента се опитват да привлекат около 160 000 членове на партията, които ще направят окончателния избор, пише АФП. Пощенските бюлетини ще бъдат изпратени между 6 и 8 юли, а срокът за връщането им е определен в 17 ч на 22 юли.

След като бъде потвърден нейният наследник, се очаква Тереза Мей да посети кралица Елизабет II, за да подаде официално оставка като премиер.

Консерваторите нямат мнозинство в долната Камара на общините в парламента, но управляват чрез съюз с Демократичната съюзническа партия на Северна Ирландия (DUP).

Мей обяви оставката си миналия месец, след като не успя да сключи сделка с Брекзит чрез парламента, изправена пред опозиция както от консервативните депутати, така и от DUP.

Възможно е основната опозиционна партия да призове членовете си за незабавно гласуване на вот на доверие към новия премиер, за да ги принуди да докажат, че дават подкрепата си за управлението.

Това ще се случи до 25 юли, когато парламентът ще излезе в лятната си почивка, или ще стане след като депутатите се върнат на 3 септември.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тол системата е готова за техническа експлоатация от 16 август
Тол системата е готова за техническа експлоатация от 16 август
Отпускат повече средства за български студенти по програмата Фулбрайт
Отпускат повече средства за български студенти по програмата "Фулбрайт"