НОВИНИ

Няма да се ограничава движението на тирове през лятото

Забраната за движение на тежкотоварни камиони при температури над 35 градуса ще бъде отменена, съобщиха от пресцентъра на Агенцията "Пътна инфраструктура". Тежкотоварни автомобили над 20 тона ще могат да се движат свободно по републиканските пътища през лятото, което досега беше забранено между 13 ч. и 21 ч.

bnt avatar logo
от БТА
10:38, 07.06.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
ограничава движението тирове лятото

До това споразумение са стигнали представители на три браншови организации - Съюз на българските транспортни работници, Съюз на международните превозвачи и Сдружението на българските превозвачи, след разговори с ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" и на "Пътна полиция".

Ограничителният режим беше въведен заради увеличения трафик през летните месеци, недопускане на задръствания и повишаване безопасността на движението от една страна, а от друга - заради риска от пластични деформации и коловози по асфалтовите настилки, които могат да се образуват при движението на тежкотоварните автомобили, припомнят от пресцентъра на АПИ.

През последните години обаче при строителството на новите пътни участъци се използват полимер модифицирани битуми и специални материали в състава на асфалтовите настилки. По този начин все повече участъци могат да издържат на натоварването от тежкотоварните камиони, без да се деформират от високите температури.

Забраната за движение на тировете при събирането на повече от два почивни дни остава - съответно в последния работен и в последния почивен ден. Тежкотоварните автомобили ще бъдат спирани в неделя на влизане в големите градове, както и в участъците с повишена концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Предстои с "Пътна полиция" да бъде уточнено кои са участъците, които остават забранени за тировете, както и часовете, в които те ще бъдат задължително спирани в почивните дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от Пловдив разучават какви са правата им
Ученици от Пловдив разучават какви са правата им
Намериха купувач за вилата на издателя на Плейбой Хю Хефнър
Намериха купувач за вилата на издателя на "Плейбой" Хю Хефнър