НОВИНИ

Очаква се да бъдат спасени и останалите 8 деца от пещерата в Тайланд

В Тайланд спасителните екипи са в очакване да продължат операцията по изваждането на останaлите 8 момчета от пещерата. След извеждането на четири от деца, акцията, започнала вчера, беше прекратена, за да може да се допълнят кислородните бутилки, които се използват.

bnt avatar logo
от БНТ
06:34, 09.07.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Съдбата на юношеския футболен отбор, който се намира под земята вече втора седмица, вълнува Тайланд и света.

„Гледам новините всеки ден. Притеснявам се за децата, все едно са мои. Надявам се всички да излязат невредими.“, споделя пред местна медия жена.

С особен трепет следят новините семействата на момчетата. Лелята на едно от тях казва, че никога не е губила надежда, макар да е било много трудно.

Еуа Тан Хонгватана, леля на едно от момчетата: Питах се - дали той ще е добре той. Но все си казвах - да, всичко ще е наред. Вътре в себе си го усещах, но не казвах нищо на глас. Притеснявах се много, но криех чувствата си. Сега се смея... а не бях го правил от известно време.

Местните болници са в готовност да поемат извадените младежи. Безпрецеднтната акция по спасяването на момчетата на възраст между 11 и 16 години и треньорът им започна вчера.

;

В първата ѝ фаза се включиха 13 чужди и петима тайландски водолази. Те прекарват децата през тесни, частично потопени коридори. Стигането до земната повърхност е сложна и изтощителна комбинация от ходене, катерене, гмуркане и плуване. Всяко дете е придружавано от двама водолази.

Трудно е за опитни спасители, а какво остава за момчетата, обясняват специалисти. В операцията участват общо 90 водолази. Изваждането на децата е и надпревара с времето. Заради очакваните обилни валежи е възможно нивото на водата в пещерния комплекс да се повиши.

В профила си в Туитър американския предприемач и милиардер Илон Мъск публикува първите тестове с миниподводница, конструирана специално за акцията по спасяването на тайландчетата.

Ако тестовете са успешни, апаратурата ще замине за Тайланд.


Вижте какво каза за случая специалистът по пещерно спасяване Никола Енев в студиото на „Денят започва“:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава издирването на детето, изчезнало край река Луда Яна
Продължава издирването на детето, изчезнало край река Луда Яна
Издирването на 6-годишното момиче, изчезнало край река Луда Яна, продължава утре
Издирването на 6-годишното момиче, изчезнало край река Луда Яна, продължава утре