НОВИНИ

Оливър Стоун интервюира Владимир Путин

Пет опита за покушения е имало срещу руския президент Владимир Путин за 17 години, откакто е на власт. Това става ясно от документален филм за руския президент "Интервюта с Путин", чийто автор е американският режисьор Оливър Стоун. Той снима филма повече от две години и получава безпрецедентен достъп до Путин, включително до секретната ситуационна зала на руския президент. Премиерата на четирисерийният филм е на 12 юни, в деня на националния празник на Русия.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
09:44, 11.06.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Оливър Стоун решава да снима филма "Интервюта с Путин" в края на 2014 г. За повече от две години досега той прави повече от 10 интервюта с руския президент, включително в автомобил, когато Путин е зад волана, друго - в президентския самолет, трето - в секретната ситуационна зала в Кремъл.

Оливър Стоун, режисьор: "Получихме достъп, за който не можехме и да мечтаем. Въобще не забелязах специални тревоги за сигурността. Три пъти президент, пет опита за покушение. Все пак не толкова, колкото при Кастро".
Владимир Путин, президент на Русия: "Разговарял съм с Кастро по този въпрос. Каза ми - "знаеш ли защо още съм жив? защото за своята сигурност винаги съм се грижил лично". Аз си върша моята работа, а охраната ми си върши своята. Засега се справят добре. Знаете ли какво казват у нас - ако ти е съдено да бъдеш обесен, няма да се удавиш".

Оливър Стоун казва, че във филма е бил воден от идеята американците да опознаят по-добре този, когото обявяват за свой враг.

Самият Путин във филма се усмихва на въпроса защо Русия е хакнала американските избори, казва, че никой няма да оцелее при война между Русия и Съединените щати, призовава за сътрудничество с Вашингтон, но остро критикува НАТО.

Владимир Путин, президент на Русия: "Днес това е външнополитически инструмент на САЩ. Там няма съюзници, там има васали. Когато една страна стане член на НАТО, на нея ѝ става много трудно да се съпротивлява на натиска от такава голяма страна лидер на НАТО като Съединените щати".

Това не е първият документален филм на Оливър Стоун, който има три Оскара за игрални филми. Световноизвестният режисьор е снимал документалистика и за Фидел Кастро и Уго Чавес, а един от последните му документални филми за войната в Украйна е критикуван, че защитава руската позиция. "Интервюта с Путин" също предизвиква нееднозначни реакции, включително че липсват задълбочени и критични въпроси към руския лидер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зов за помощ - да помогнем на Атанаска от Девин
Зов за помощ - да помогнем на Атанаска от Девин
Започна ученическият театрален фестивал „Климент Михайлов” в Русе
Започна ученическият театрален фестивал „Климент Михайлов” в Русе