НОВИНИ

Омбудсманът ще настоява да отпадне таксата "сградна инсталация" за най-бедните

Най-бедните хора да бъдат освободени от такса "сградна инсталация" предлагат от Федерацията за защита на потребителите. Идеята беше възприета и от националния омбудсман Мая Манолова, която ще настоява за това пред Министерството на енергетиката, което има правото да предложи законодателната поправка.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:46, 01.08.2016 (обновена)
Чете се за: 00:29 мин.
У нас
омбудсманът настоява отпадне таксата сградна инсталация бедните

Освен тази мярка, омбудсманът и Федерацията на потребителите ще обединят усилия в още четири стъпки. Първо - Манолова ще открие приемна през септмеври за граждани пострадали от топлофикация, второ - ще бъде изпратено общо писмо до общинските съветници, тъй като парното в София е общинско. Трето - ще бъдат алармирани за проблемите българските евродепутати и четвърто - ще бъде предложено да отпадне със закон таксата от 300 лева за юридически услуги, която длъжниците са принудени сега да плащат.

По данни на Федерацията за защита на потребителите до момента близо 10 000 души са се отплакали от топлофикация в организацията.

Мая Манолова, омбудсман
Българите с всичките си задължения са европейски граждани, тогава нека да ползват и привилегиите, които дава европейското членство. Има забрана за това в договорите между потребители и монополни дружества да се включват неравнопоставени клаузи, с които изобилстват общите условия на различните монополисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски военен хеликоптер с петима души на борда беше свален в Сирия
Руски военен хеликоптер с петима души на борда беше свален в Сирия
Отменени полети заради стачка на пилоти
Отменени полети заради стачка на пилоти