НОВИНИ

ООН предупреди за хуманитарна катастрофа в Сирия

ООН предупреди за „приближаваща хуманитарна катастрофа“ в четири обсадени града в Сирия, призовавайки за незабавен достъп на помощи до жителите им.

ООН предупреди за хуманитарна катастрофа в Сирия
bnt avatar logo
от БНТ
10:13, 14.02.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

В изявление координаторът на ООН за Сирия Али ал Заатари предупреди за трудните условия на общо 60 000 жители на градовете Забадани, Мадая, Фуа и Кафрая.

Забадани и Мадая, които се намират в провинция Дамаск, са обсадени от правителствени сили и техни съюзници, докато Фуа и Кафрая са заобиколени от сили на бунтовниците.

По думите на Заатари „60 000 невинни души са затворени там в кръг от насилие и лишения, където недохранването и липсата на подходяща медицинска грижа преобладават“. „Ситуацията представлява приближаваща хуманитарна катастрофа. Принципите на свободен достъп до хора в нужда трябва да бъдат приложени“, каза още той в изявление.

Заатари допълни също, че обстановката е изключително усложнена и заради двустранните отношения между градовете, според които Мадая и Забадани не могат да получат хуманитарна помощ без подобен достъп до Фуа и Кафрая и обратното. За последно ООН имаше достъп до четирите града през ноември миналата година, се казва още в изявлението, без обаче да обвинява някоя от страните за създалата се ситуация.

По-рано през януари от организацията съобщиха, че могат да доставят помощ само до 40 000 души в обсадени и труднодостъпни области в Сирия, макар че нужда от помощ имат близо 900 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три празника честваме днес
Три празника честваме днес
Сериозни инвестиции се предвиждат за читалищата в Банско и Добринище
Сериозни инвестиции се предвиждат за читалищата в Банско и Добринище