НОВИНИ

ООН: В Ирак и Сирия са останали 20 000 - 30 000 джихадисти от ИД

Между 20 000 и 30 000 бойци от „Ислямска държава“ (ИД) все още са в Ирак и Сирия, въпреки поражението на джихадистката групировка и прекратяването на притока на чужденци, присъединяващи се към редиците ѝ. Това твърди доклад на наблюдателите на санкциите от ООН, според който между 3 000 и 4 000 джихадисти са били разположени в Либия, докато някои от основните командващи в екстремистката група са били преместени в Афганистан.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:02, 13.08.2018
Чете се за: 00:23 мин.
По света
оон ирак сирия останали 000 000 джихадисти

След като контролираше големи територии в Ирак и Сирия, миналата година ИД беше изгонена от Мосул и Ракка – обявени за столици на властта на сунитската екстремистка групировка.

Към януари 2018 г. ИД е с ограничено присъствие в малки парчета на територията в Сирия, въпреки че в доклада се казва, че групата "показва по-голяма устойчивост" в Източна Сирия.

ИД все още може да извършва атаки на сирийска територия. Тя не контролира напълно територията на Ирак, но остава активна чрез" спящи клетки" от агенти, които се крият в пустинята и навсякъде другаде, се казва в доклада.

В Афганистан има около 3500-4500 бойци от ИД и техният брой се увеличава. Потокът на чуждестранни бойци към ИД "е спрял на практика", допълва документът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола блъсна пътнически автобус на АМ Хемус, няма пострадали хора
Кола блъсна пътнически автобус на АМ "Хемус", няма пострадали хора
Емоциите и спомените от голямото шоу MTV Presents: Varna Beach
Емоциите и спомените от голямото шоу "MTV Presents: Varna Beach"