Българските оранжерийни краставици по нищо не отстъпват на вносните. В последно време в производството им у нас навлизат съвременни технологии, които намаляват себестойността на продукцията, като цената да крайния потребител е напълно...
Българските оранжерийни краставици по нищо не отстъпват на вносните. В последно време в производството им у нас навлизат съвременни технологии, които намаляват себестойността на продукцията, като цената да крайния потребител е напълно приемлива.
Жителите на община Балчик могат да се похвалят, че в най-студените дни на годината на трапезата им има пресни български краставици. Те са отгледани в оранжерията в село Стражица.
„Това е най-съвременна технология за производство на зеленчуци. Най-просто казано, растенията виреят в една неутрална среда, в която им се подава точното количество храна, което на тях им е необходимо“, каза Стоян Георгиев, земеделец.
Целият процес по отглеждането на зеленчуците е автоматизиран и се контролира от специален софтуер. Единствено брането е ръчно.
„Има метеорологична станция отвън, има сензори отвътре и компютърът обработва всички данни и подава необходимото количество топлина, влага и растенията са в петзвезден хотел на супер ол инклузив“, каза Стоян Георгиев.
Краставиците, отглеждани в оранжерията в село Стражица, са предназначени основно за местния пазар.
„Докато вносните продукти се задържат по складове и борси и минават дни, докато се появят на пазара,нашето предимство е, че можем да предложим на нашите клиенти съвсем прясна продукция“, каза Стоян Георгиев.
Оранжерията е пет декара. Петима души се грижат за растенията. Трима следят за котела, с който се поддържа постоянната температура през зимата. Съоръжението работи целогодишно. На ден от тук към пазара могат да потеглят до тон краставици.
В Историческия музей в Перущица са изложени над 100 оригинални и европейски банкноти
Столична община се похвали: Въздухът в София днес е с 40% по-чист в сравнение с края на миналата седмица
Гърция затяга мерките по пътищата, нови 2500 камери засичат нарушения