НОВИНИ

Осъдените непълнолетни намаляват с близо 30% за година

Условията, в които живеят настанените в интернати деца остават изключително тежки. Това отчита изследването "Юридически барометър", чийто 14 брой е посветен именно на детското правосъдие. Разработен е нов закон, но той не може да бъде приет преди да е одобрен от Съвета на Европа, а също така и преди да има действащ парламент в България. Това обясниха за "По света и у нас" от Министерството на правосъдието.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:48, 21.03.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
осъдените непълнолетни намаляват близо година

Юристите са категорични, че нормативната уредба, която третира децата като свидетели, жертви и извършители на престъпления, е много остаряла. Затова правосъдното министерство подкрепя вече подготвения закон за младежкото правосъдие. Той предвижда закриване на интернатите и прекратяване на практиката да бъдат затваряни деца под 14-годишна възраст.

Вергиния Мичева-Русева, съдия в Софийски градски съд, бивш заместник-министър на правосъдието: "Няма да има основания за обжалвания от затворници за лошите условия в затворите и арестите, но ако отидете в един дом - ВУИ или СПЕИ - те са общо шест на територията на страната, ще видите, че децата живеят по-лошо отколкото затворниците - аз съм ходила и на двете места и съм ги видяла".
Диляна Славкова, Национална мрежа за децата: "Вече са останали не 240, а 180 деца по последни данни от министерството на образованието, но в същото време ситуацията в тези интернати продължава да бъде изключително тежка откъм достъп до здравеопазване, образование, контакт с общността и какво ли още не".

Водещи юристи, които присъстваха на обсъждането допълниха , че има и един сериозен фактор, който се пренебрегва от сегашното законодателство, а именно родителите и тяхната роля при възпитанието на децата.

Вергиния Мичева-Русева: "Семейната среда трябва да бъде намерена и тя да поеме надзора върху детето".

Докато бъде прието ново законодателство министерството продължава обучението на съдии, прокурори, социални работници и полицаи за работа с тези деца по международни стандарти.

Деница Александрова - Митрова, зам. министър на правосъдието: "По обективни причини нямаме действащ закон за детско правосъдие по простата причина, че нямаме Народно събрание, но това не означава, че държавата трябва да бездейства. Именно в тази връзка министерството като институция продължава работата по българо-швейцарския проект за изграждане на сините стаи, тоест изгражда се инфраструктурата, помещенията, в които да може да се работи с децата.

Обучените до момента магистрати са 30. На 27 март стартира нова програма, като част от тях на свой ред ще обучават колегите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив започват проверки заради случаите с морбили
В Пловдив започват проверки заради случаите с морбили
Опасен тротоар на ул. Граф Игнатиев в София
Опасен тротоар на ул. "Граф Игнатиев" в София