НОВИНИ

Освободиха част от арестуваните журналисти от "Джумхуриет"

Турският съд нареди временно освобождаване на седем от журналистите от опозиционния вестник "Джумхуриет". В началото на седмицата в Истанбул започна дело срещу 17 служители на вестника по обвинение в съпричастност към терористични организации. Журналистите са заплашени от до 43 години затвор.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:10, 29.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Делото срещу журналистите от "Джумхуриет" предизвика остри реакции сред правозащитни организации. Турция е обвинена в потъпкване на човешки права и свободата на словото. Броят на задържаните хора от медииния свят надхвърля 150 души.

Хакан Кара, журналист от в. "Джумхуриет": Ако попитате читателите ни кой е вестникът, който най-много критикува ФЕТО, ще ви отговорят "Джумхуриет". Борим се срещу тази организация от 40 години, аз съм свидетел на 34 от тях. Немислимо е да се прави връзка между вестника и организацията на Гюлен. Това твърдение е абсурдно и обществото го знае. Щастливи сме, че сме на свобода, но радостта ни не е пълна, защото четирима наши приятели остават в затвора.
Джейда Каран, журанлист от в. "Джумхуриет": Никога не сме имали и капка съмнение в невиността на нашите колеги. Задържането им е опит да се наложи цензура, да накарат не само "Джумхуриет" да замълчи, а да наложат контрол върйу всички журналисти.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП организира националния си събор на Бузлуджа
БСП организира националния си събор на Бузлуджа
Отново кадрови проблеми в администрацията на Тръмп
Отново кадрови проблеми в администрацията на Тръмп