НОВИНИ

От нашите специални пратеници в Ерусалим: Западният бряг - другата реалност

Продължават протестите на палестинци срещу решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Утре предстои Съветът за сигурност на ООН да обсъди проекторезолюция по темата. През последните дни нашите специални пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков следят какво се случва в Ерусалим и на Западния бряг.

Надежда Василева
от Надежда Василева
09:36, 17.12.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

На Западния бряг на река Йордан, в другата реалност отвъд стената. Наоколо още стоят следите от не една битка между израелци и палестинци.

В Рамала напрежението заради решението на Доналд Тръмп не стихва. Артисти, учени, политици са се събрали на символично място - пред гроба и музея на палестинския поет Махмуд Даруиш, чиито думи отекват като лозунги на цели поколения. Поетът, за когото при обсада пространството се превръща във време, пропуснало своето вчера и своето утре. А дошлите тук казват, че нямат повече време за губене.

Зиад Абу Амр - председател на Борда на фондация "Махмуд Даруиш": Не е работа на президента на Съединените щати да взема такива решения за Ерусалим. Ерусалим не е Вашингтон.

Срещаме се с Абу Лейла Абделкарим, влиятелен политик и част от палестинската съпротива през 1967-ма година. Казва, че действията на Тръмп радикално са променили ситуацията в региона.

Абу Лейла Абделкарим - Демократичен фронт за освобождение на Палестина: Може би сега ще започнем трета интифада. Дали е възможно - възможно е. Аз мисля, че е почти неизбежно, ако израелците продължават своята политика на окупация и разширяване на еврейските селища и репресия срещу палестинците, интифадата ще дойде рано или късно. Тези сблъсъци и протести, които виждаме по улиците могат да бъдат началото на третата интифада.

Едно от местата в Рамала, където са хвърляни камъните на протеста. И тук сблъсъците са взели своята жертва. Признават, че са уморени от битките, но няма да се откажат от Ерусалим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Големият френски акордеонист Ришар Галиано с концерт във Варна
Големият френски акордеонист Ришар Галиано с концерт във Варна
Българската Коледа помага на 11-годишния Виктор
"Българската Коледа" помага на 11-годишния Виктор