НОВИНИ

От нашия пратеник в Холандия: Големите печеливши всъщност са центристките партии

След победата на Марк Рюте на изборите в Холандия се очакват разговори за съставяне на правителство, каза специалният ни пратеник Десислава Апостолова. Най-вероятно се очаква да има 4-партийна коалиция. Големите печеливши са всъщност центристките партии. Именно такова правителство очаква Холандия. Най-вероятно преговорите ще започнат другата седмица. Избирателната активност беше близо 80 %. В големите градове дори се наложи да бъдат напечатани допълнително бюлетини.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:16, 16.03.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Пресата излиза със заглавия - "Холандците избраха нормалността". Победата на Рюте говори за това, че Холандия ще продължи политиката си такава, каквато е била до сега. Партията на Рюте губи няколко места, но въпреки това остава най-голямата партия в стараната.

Герт Вилдерс не се изживява като победен, обаче другите партии са заявили, че няма да правят коалиции с него, което означава, че той ще остане в изолация, въпреки че има втори резултат.

Губещите са социалдемократическата и социалистическата партии. Заедно те изгубиха около 40 места в парламента, което може би е най-голямата им загуба. Това се дължи на факта, че една от тези партии участва заедно с Рюте в предишния му кабинет. Очевидно левите избиратели наказаха своите фаворити.

Окончателните резултати ще са ясни след седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна пожароопасният сезон за горите във Варненско
Започна пожароопасният сезон за горите във Варненско
БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА: Трети предизборен дебат в Денят започва
БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА: Трети предизборен дебат в "Денят започва"