НОВИНИ

Откриха замърсени яйца и в Дания

Дания е поредната европейска страна със заразени с фипронил яйца. От тях са Били продадени 20 тона. Датската служба за безопасност на храните уточни, че яйцата не представляват опасност за човешкото здраве.

откриха замърсени яйца дания
bnt avatar logo
от БНТ
11:21, 11.08.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света

20 тона заразени яйца са били продадени в Дания от белгийски доставчик. Яйцата са били разпространени предимно в кафенета и кетърингови фирми.

Според датската служба за безопасност на храните, следите от фипронил в тях не са вредни за човешкото здраве. Фирмата доставчик изтегля продуктите от клиентите си.

До момента осем страни са засегнати от скандала с фипронила. Това са Белгия, Холандия, Люксембург, Германия, Швеция, Франция, Швейцария и Великобритания. Словашки инспектори също съобщиха за открит фипронил в пратки, внесени от Холандия.

Европейската комисия препоръча на всички страни членки на Европейския съюз да бъдат бдителни. Фипронилът се използва за борба с бълхи, въшки и кърлежи, но е забранен за животни, които могат да се консумират.

Според Световната здравна организация, веществото в големи количества се смята за "умерено токсичен" за хората. Той представлява опасност най-вече за бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свалят имунитета на фаворит за премиер в Чехия
Свалят имунитета на фаворит за премиер в Чехия
Завод Миджур започва работа с нов собственик
Завод "Миджур" започва работа с нов собственик