НОВИНИ

Открити са следи от фипронил в макаронени изделия, произведени във Франция

Четири кода на макаронени изделия, произведени във Франция с яйца, внесени от Белгия или Холандия, са включени в списъка с хранителни продукти във френската търговска мрежа, при които са открити следи от фипронил, предаде Франс прес, позовавайки се на документ, поместен в сайта на министерството на земеделието и храните.

bnt avatar logo
от БТА
15:14, 23.08.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
открити следи фипронил макаронени изделия произведени франция

Към списъка на министерството са прибавени три кода за макаронени изделия от марката Гран'Мер (Grand'Mеre), един за марка на групата Льоклер (Leclerc), както и ябълкови еклери Систем Ю (Systеme U).

Това са първите произведени във Франция продукти, включени в този списък, който досега съдържаше само внесени директно от холандски или белгийски предприятия храни, най-вече вафли.

Продуктите от списъка са изтеглени от продажба, тъй като съдържат фипронил над допустимата концентрация, но не представляват опасност за човешкото здраве, подчертава министерството.
Скандалът със заразените с фипронил яйца избухна в началото на август първо в Белгия и Холандия. Впоследствие стана ясно, че забраненият за употреба при животни за консумация в ЕС инсектицид е бил използван за обезпаразитяване в птицеферми.

До момента веществото е открито в 20 страни от ЕС и извън него - в Швейцария, Хонконг и Тайван.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) при големи количества то може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев спря обществената поръчка за телефон 112
Валентин Радев спря обществената поръчка за телефон 112
​Прокуратурата поиска постоянен арест за момчето, което уби друго дете в Бургас
​Прокуратурата поиска постоянен арест за момчето, което уби друго дете в Бургас