НОВИНИ

Папа Франциск се срещна с малката екоативистка Грета

Папа Франциск се срещна с 16-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг по време на традиционната си публична аудиенция във Ватикана. Двамата разговаряха за кратко, а понтифът я прикани да не се отказва от борбата си срещу климатичните промени. Утре Грета ще държи реч пред италианския Сенат, а в петък ще се включи в традиционния вече младежки протест, който този път се организира в Рим.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:32, 17.04.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света

16-годишната Грета беше сред малкото хора, удостоени с честта да могат лично да разговарят с папата. Екоактивистката закъсня за литургията и беше забелязана да лази, за да не пречи на хората, докато се придвижи до мястото си на първия ред на площад "Свети Петър".

Малко по-късно папа Франциск отиде да се ръкува с нея и поощри действията й. Самата Грета също не скри възхищението си от Светия отец.

Грета Тунберг, екоактивист: Благодаря ви, че се борите за климата и говорите истината. Това означава много.
Папа Франциск: Бог да те благослови, продължавай да работиш, продължавай все така.

Папата често говори за значимостта на битката с глобалното затопляне. Неотдавна призова петролни компании да се преориентират към чисто гориво.

Малката Грета пък се превърна в символ на борбата с климатичните промени. Нейният поход по целия свят вдъхнови хиляди младежи да протестират срещу замърсяването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС обяви списък с американски стоки за евентуални мита
ЕС обяви списък с американски стоки за евентуални мита
Окончателно: Нападателите от Габрово остават в ареста
Окончателно: Нападателите от Габрово остават в ареста