Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Папата призова европейските лидери да запазят ценностите, които стоят зад ЕС

В Рим, при безпрецедентни мерки за сигурност, за среща на върха се събраха европейските лидери. В италианската столица те ще отбележат 60-годишнината от подписването на Римските договори, които поставят началото на Европейския съюз и ще приемат декларация за бъдещето на Европа след Брекзит. Българският президент Румен Радев представя страната ни. А преди срещата утре тази вечер 27-те лидери бяха приети от папа Франциск. Срещата с него приключи и нашият пратеник Десислава Апостолова ни съобщи, че Папата е призовал лидерите да запазят ценностите лежащи в основата на ЕС.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:33, 24.03.2017
Чете се за: 00:22 мин.
По света

Папата изнесе дълга реч, в която каза, че европейските лидери трябва да внимават много и да запазят ценностите, които стоят зад Европейския проект. Според него европейския проект не е само икономически и създателите на ЕС са целели да се обединят около определени ценности.

"Спомнете си какво ни струваше падането на берлинската стена", така се обърна той към лидерите.

Утре срещата продължава. В залата където преди 60 години са подписани договорите, които поставят началото на ЕС, лидерите ще подпишат декларацията за бъдещето на Европа след Брекзит или както я наричат "новия акт за раждане на ЕС". Очаква се да няма бойкот от някои държави членки.

Взети са изключителни мерки за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличиха броя на подвижните избирателни секции в София
Увеличиха броя на подвижните избирателни секции в София
Еврокомисар похвали ефективността на метрото
Еврокомисар похвали ефективността на метрото