НОВИНИ

Папата призова за молитви за засегнатата от скандали Католическа църква

Католиците по света, които са около 1,3 милиарда, трябва да отделят малко време всеки ден през октомври, за да се помолят за разтърсваната от скандали Католическа църква, призова днес папа Франциск. В изявление на Ватикана, цитирано от ДПА, се посочва, че Светият отец е решил да покани всички вярващи по света да казват молитва всеки ден през октомври.

bnt avatar logo
от БТА
17:12, 29.09.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света
папата призова молитви засегнатата скандали католическа църква

Обръщайки се към Дева Мария и Архангел Михаил вярващите трябва да поискат защита "на Църквата от дявола", се посочва още в изявлението. Те трябва също така "да я направят още по-чувствителна към вината си, грешките, допуснатите нередности в настоящето и миналото, а също така да се ангажират без колебание с борбата, която няма да позволи злото да победи."

Необичайният призив за молитва съвпада със срещата на епископите от цял свят, на която се очаква да бъдат обсъдени сексуалните посегателства, извършвани от свещеници, и опитите за укриване на тази информация.

Свързани с това скандали избухнаха в няколко страни, включително САЩ, Германия, Чили и Холандия, и това предизвика сериозна криза за папата.

Франциск се сблъска с безпрецедентен призив да подаде оставка от страна на архиепископ Карло Мария Вигано, който го обвинява, че е предпазил от наказание бивш кардинал, заподозрян в сексуални посегателства. Папата отказа да отговори на архиепископа, който не предостави доказателства за обвиненията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няколко души са ранени от взрив на форум на комунистическата партия в Украйна
Няколко души са ранени от взрив на форум на комунистическата партия в Украйна
Близо 64 тона хартия събра кампанията Стара хартия за нова книга
Близо 64 тона хартия събра кампанията "Стара хартия за нова книга"