НОВИНИ

Партията на Заев спечели в 57 общини, Груевски само в 5

Управляващата партия в Република Македония Социалдемократическия съюз на премиера Зоран Заев потвърди изборния си успех и по време на втория тур от местните избори, който се проведе вчера в 35 общини. Председателят на Държавната избирателна комисия Александър Чичаковски тази сутрин съобщи, че СДСМ печели в 19 общини, Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети в 8, Албанският алианс на Зиядин Села в 3. ДПА и Движението „Беса“ печелят по едно кметско място. ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски печели в 2 общини.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:44, 30.10.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Все още не са ясни окончателните резултати в 4 общини - Щип, Тетово, Бутел и Струга, уточни Александър Чичаковски.

На първия тур партията на Зоран Заев спечели във всички големи градове на страната - Скопие, Битоля, Охрид, Струмица, Прилеп.

През следващите 4 години СДСМ ще управлява в 57 общини, ДСИ в 11, ВМРО-ДПМНЕ в 5, Албанският алианс в 3, а ДПА и Демократическата партия на турците в една община. В три общини спечелиха независими кандидати.

Кавадарци е единственият голям град, където печели ВМРО-ДПМНЕ.

Веднага след като бяха оповестени първите резултати Груевски направи специално изявление. Той каза, че „не признава изборните резултати“. Груевски поиска "връщане на демокрацията и достойнството в страната" и провеждане на предсрочни парламентарни избори, които да бъдат организирани от служебно правителство, както това е станало на 11 декември 2016 година. Той поиска отстраняване и на председателя на ДИК Александър Чичаковски.

Зиядин Села също заяви, че няма да признае резултатите.

Зоран Заев определи вота като "демократичен и честен".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският ръководител на Крим забрани антипразника Хелоуин
Руският ръководител на Крим забрани "антипразника" Хелоуин
Стотици бегачи се включиха в маратона на Пхенян
Стотици бегачи се включиха в маратона на Пхенян