НОВИНИ

Патриарх Неофит е приел посланика на Аржентина у нас

Патриарх Неофит прие днес посланика на Аржентина у нас Алберто Труеба, съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ. Като е благодарил за оказаната му чест, аржентинският посланик, който има университетско богословско образование и следи с интерес делата на Църквата, е подчертал, че за него е от изключително голямо значение възможността да изкаже своите почитания към главата на Българската православна църква.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:39, 21.06.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
патриарх неофит приел посланика аржентина нас

Посланик Труеба е запознал патриарх Неофит с положението на българската общност в Аржентина, която по думите му наброява около 50 000 души и е добре интегрирана и много активна част от обществото, която същевременно пази своите български традиции и българските си фамилни имена. "Имаме дълбока, датираща от много време връзка и в Аржентина, България не е далечна и непозната страна", е заявил посланик Труеба. Той е казал още, че правителството на Аржентина уважава и защитава свободата на аржентинските граждани да изповядват своите религии и Външното министерство на страната носи наименованието "Министерство на външните работи и вероизповеданията", като поддържа много добри взаимоотношения с различните вероизповедания.

На срещата е бил поставен и въпросът, че българите в Аржентина и в цяла Южна Америка нямат регистрирани Български православни църковни общини и свои храмове, където да се служи на български език, за разлика от сънародниците ни в Европа, Северна Америка и Австралия, и е било постигнато съгласие за съдействие от страна на посолството на Аржентина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Не е ясно кой ще спечели референдума във Великобритания
​Не е ясно кой ще спечели референдума във Великобритания
Да си спомним за голямата актриса на малките роли Надя Тодорова
Да си спомним за "голямата актриса на малките роли" Надя Тодорова