НОВИНИ

Патриотите искат КЕВР да одобрява сделки в енергетиката

Темата с продажбата на ЧЕЗ отново провокира коментари в парламента. "Обединените патриоти" са подготвили промени в Закона за енергетиката, които дават правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране да одобрява сделки на търговски дружества в сектора. Ако промените в закона бъдат одобрени от НС, продажбата на "ЧЕЗ България" ще може да се спре, убедени са патриотите.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:25, 02.03.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Промените ще дадат право на КЕВР да спира сделки, ако прецени, че даден купувач не е надежден, обявиха патриотите.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Да може държавата при подобни сделки, които касаят продажбата на над 20% от активите на структуроопределящи фирми в енергетиката, държавата да има контролен механизъм върху това какво се продава, кой го продава и как тече целият процес.

Обединените патриоти смятат, че е добре държавата да закупи всички акции на ЧЕЗ. Същото е мнението и на левицата. Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново атакува премиера Борисов, че е имал предварителна информация за продажбата на ЧЕЗ. По думите ѝ през септември и октомври миналата година службите са предали на правителството подробни доклади за кандидат-купувачите на дружеството.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": Просто е взел тези доклади и някъде си ги е сложил под бюрото. И сега да каже за пръв път чувам, изненадан съм, за пръв път я виждам госпожата и така нататък е абсолютно несериозно. Службите вчера го опровергаха, не ние.

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова пък увери, че няма опасност 3 милиона българи да останат без ток заради сделката с ЧЕЗ, както твърдят от опозицията. В парламента Петкова коментира, че българските граждани трябва да бъдат напълно спокойни.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката в оставка: Няма абсолютно никакъв проблем нито по отношение на сигурността на доставките, нито по отношение на цените. Там работят хора професионалисти, Министерството на енергетиката прави проверка по отношение на техническата адекватност на тези електроразпределителни предприятия, не само на тях, на всяко едно енергийно предприятие, така че държавата си е на мястото.

В същото време двата най-големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа" призоваха за спешни законодателни промени, които да гарантират държавен контрол в сделки, свързани с енергетиката. Те подкрепят намерението на правителството да придобие контролен пакет от продажбата на "ЧЕЗ България". Предлагат също подобни стъпки да бъдат направени и по отношение на другите две електроразпределителни предприятия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Лавров откри изложба за 3 март в руското външно министерство
Сергей Лавров откри изложба за 3 март в руското външно министерство
Урок по история в облачна класна стая
Урок по история в "облачна класна стая"