НОВИНИ

Пръстова идентификация е вече задължителна

От днес всички болници в страната ще се отчитат към Националната здравна каса през пръстовите идентификатори на техните пациенти. От септември тази система работеше тестово само в някои от болниците. През това време от 300 хиляди хоспитализирани пациенти само сто са отказали да се регистрират с пръстови отпечатъци. За тези, които не желаят да се регистрират по този начин, представители на районните каси ще правят проверка за присъствието на пациента лично. В зависимост от отказите, може да бъде предложен и алтернативен начин на регистрация в болница чрез карти, но издаването им ще бъде платено от болните.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:06, 01.11.2016
Чете се за: 01:32 мин.
Още
Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: За мене е важно, че 300 хил. български граждани вече имат контрол над начина, по който се харчат и техните пари, които са задължени да внасят по закон в касата. А днес тръгват в рамките на следващите дни приложения, в които ако вие сте регистрирани в системата си ще изтеглите безплатното приложение и вие ще бъдете уведомявани ако някой някога по белия свят претендира, че от ваше име трябва да настъпи здравноосигурително плащане. Трябва да контролираме парите си и трябва обществото да бъде заедно в тази задача.Това не е битка на касата, на министъра или на правителството.

В Бургас за първи път пръстов идентификатор въвеждат 26 болници. Суматоха и големи опашки имаше само в многопрофилната болница.

Мария Чантова - медицинска сестра - Системата работи много бавно. На някои хора въобще не можем да вземем отпечатъци и става навалица. Устройството не реагира, че има пръст.

Но от районната каса препоръчват да се увел5ичи капацитета на регистратурата.

д-р Таня Макшева - директор на РЗОК , Бургас - Тази регистратура тук, с двете регистриращи устройства, не е достатъчна, за да обхване потока от пациенти

Болницата във Видин има натпрупан опит и там четците за пръстова отпечатъци са три. Отделно за улеснение на трудно подвижните пациенти има и мобилно устройство.

Петя Петрова - служител на регистратурата - Трябва да снемеме релеф от два пръста… не можеме от един, затова при старите хора е малко по-трудно

В софийската болница Св Иван Рилски също тестват системата от един месец. И за да избегнат опашките на регистратурата, четци има във всяко отделение. Пациентите се регистрират след като се приемат.

Биляна Огнянова - гл. медицинска сестра - Настанява се на болничното легло и в удобен момент за техническите секретари, които обикновено регистрират пациенти той бива повика
Юлиян Хаджиев - Нямам никакво притеснение. В смисъл такъв на задграничните паспорти също взимат отпечатък тъй, че това е подобно

Само днес в Иван Рилски са приети 110 пациентаента.

М. Ч. - Има ли някой до сега който да е отказвал
Биляна Огнянова - Нямаме информация за отказал се пациент

От началото на септември чрез пръстови идентификатори са регистрирани 300 хиляди пациенти. И само 100 от тях са отказали подобна регистрация - твърди здравния министър.

д-р Петър Москов - министър на здравеопазването - За мене е важно, че 300 хил български граждани вече имат контрол над начина, по който се харчат и техните пари които са задължени да внасят по закон в касата

Ако някой все пак откаже регистрация по този начин, екипи от съответните районни каси ще отидат на място в болницата, за да се уверят лично, че пациентът е приет и се лекува. По-късно, в зависимост от броя на отказалите се пациенти, ще бъде предложета регистрация с чип карти. Изработването й, обаче, ще бъде платена от самите пациенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Плевнелиев благодари на кабинета за увеличените пари в сектор Сигурност
Росен Плевнелиев благодари на кабинета за увеличените пари в сектор "Сигурност"
Малайзия подписа споразумение за сътрудничество с Китай
Малайзия подписа споразумение за сътрудничество с Китай