НОВИНИ

Писмо в знак на несъгласие с ограниченията в Украйна за изучаване на майчин език

Български евродепутати подкрепиха отворено писмо до президента на Украйна Петро Порошенко, което призовава за налагане на вето върху новоприетия закон за образованието, съобщи ПЕС. Позицията, подкрепена от 38 евродепутати от 6 държави, бе изготвена в отговор на одобрените от Върховната рада спорни текстове, налагащи ограничения върху достъпа на малцинствата в страната, в това число българското, до обучение на майчин език.

Надежда Василева
от Надежда Василева
16:15, 14.09.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Темата беше разисквана на редовната среща на българските евродепутати в Страсбург по инициатива на евродепутата и лидер на ПЕС Сергей Станишев. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви днес пред медиите, че вече е готово и съвместното писмо на външните министри на България, Унгария, Гърция и Румъния, което ще бъде изпратено до украинския първи дипломат, до Съвета на Европа и до Организацията за сигурност и сътрудничество.

В писмото се изразява несъгласие с новоприетия закон. Захариева подчерта, че и от украинския посланик в София, и от представители на кабинета в Киев са получени уверения, че спорният закон няма да засегне по никакъв начин изучаването на български език. А вицепрезидентът Илияна Йотова настоя, че трябва да има категорична реакция от българските институции за приетия в Украйна закон.


Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Малко по-особена е ситуацията за България. Реално страната ни е развила уникална мрежа от неделни училища, които са над 50. Също така, български език се изучава и в училищата, които са украински. Но със сигурност сме притеснени и не случайно има съвместна инициатива на страните, които ще бъдат засегнати от този закон.

- А от Киев имате ли вече някакви сигнали или уверения?

- Дава уверения, и обяснява, че законът е насочен към укрепването на украинския език и той няма да засегне изучаването на европейските езици, но нека да видим. Следим с внимание и сме длъжни да им кажем и устно и писмено, че гледаме сериозно на този въпрос и няма да допуснем да се засегнат интересите и правата на малцинствата там и изучаването на майчиния език.

Илияна Йотова - вицепрезидент: Страхувам се, че тази реформа вече се е случила, защото на на 5 септември законът е гласуван от парламента на Украйна. Това означава затрудняване на децата, които ще завършат гимназиален курс да учат в български университети. Реакцията ни трябва да бъде изключително категорична, не само от президентството, а и от МС, на всички нива на дипломатически мисии, както и поздравявам колегите от ЕП, които ще потърсят съюзници от колегите си в други държави, за да се реагира много остро срещу това, което става в Украйна.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селена Гомес  се е подложила на операция за трансплантация на бъбрек
Селена Гомес се е подложила на операция за трансплантация на бъбрек
Протест на полицаи и пожарникари в центъра на София
Протест на полицаи и пожарникари в центъра на София