ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Зелето поскъпва от следващата седмица

bnt avatar logo от Антония Сукалинска
A+ A-
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Сезонът за приготвяне на зимнина е в разгара си, а по о традиция в края на октомври е време и за туршия. Пазарите в страната са отрупани с необходимите за приготвянето ѝ зеленчуци, а търсенето е голямо. Търговците съветват да купуваме зеле сега, защото цената му ще се вдигне още следващата седмица.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Кооперативният пазар в Благоевград е отрупан със зеле, всичкото родно производство. Цената е малко по-висока от миналогодишната, килограм кюсе струва между 60 и 80 стотинки.

Търговците препоръчват да пазаруваме сега, защото още следващата седмица цената му може да скочи дори двойно.

Мая Лещанска, производител от Петрич: Няма, по полето няма зеле. Може и левче да стане, лев и петдесет. Да тръгват събота и неделя да си купят зеле.

Тази година Симеон Гьорев ще приготви около 50 кг туршия, за да има за цялата зима.

Симеон Гьорев: Имам син в София и на него му правя и той идва и си го взима. Сега за един месец да преври и зимата кисело зеле и винце.

Продуктите са много важни, затова Симеон ги избира внимателно.

Симеон Гьорев: Зелката се казва кюсе и е най-крехката за използване за зимата. Цените са добри горе-долу, това е 80 стотинки, миналата година беше 70, сега е 80, но по принцип всичко върви нагоре и е нормална, нормална е цената.

Симеон споделя и тънкост в рецептата за туршия, която научил от родителите си.

Симеон Гьорев: Разтваряме морската сол във вода. Значи на 10 литра вода – 400 грама морска. И не хваща плесен. Аз като разтворя предварително солта нито го преточвам, нищо, няма плесен, до пролетта е супер.

Останалите продукти, необходими за приготвянето на зимнината, остават на същите цени – морковите и карфиола струват левче, а зелените доматите – около 80 стотинки.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?