Сезонът за приготвяне на зимнина е в разгара си, а по о традиция в края на октомври е време и за туршия. Пазарите в страната са отрупани с необходимите за приготвянето ѝ зеленчуци, а търсенето е голямо. Търговците съветват да купуваме зеле сега, защото цената му ще се вдигне още следващата седмица.
Кооперативният пазар в Благоевград е отрупан със зеле, всичкото родно производство. Цената е малко по-висока от миналогодишната, килограм кюсе струва между 60 и 80 стотинки.
Търговците препоръчват да пазаруваме сега, защото още следващата седмица цената му може да скочи дори двойно.
Мая Лещанска, производител от Петрич: Няма, по полето няма зеле. Може и левче да стане, лев и петдесет. Да тръгват събота и неделя да си купят зеле.
Тази година Симеон Гьорев ще приготви около 50 кг туршия, за да има за цялата зима.
Симеон Гьорев: Имам син в София и на него му правя и той идва и си го взима. Сега за един месец да преври и зимата кисело зеле и винце.
Продуктите са много важни, затова Симеон ги избира внимателно.
Симеон Гьорев: Зелката се казва кюсе и е най-крехката за използване за зимата. Цените са добри горе-долу, това е 80 стотинки, миналата година беше 70, сега е 80, но по принцип всичко върви нагоре и е нормална, нормална е цената.
Симеон споделя и тънкост в рецептата за туршия, която научил от родителите си.
Симеон Гьорев: Разтваряме морската сол във вода. Значи на 10 литра вода – 400 грама морска. И не хваща плесен. Аз като разтворя предварително солта нито го преточвам, нищо, няма плесен, до пролетта е супер.
Останалите продукти, необходими за приготвянето на зимнината, остават на същите цени – морковите и карфиола струват левче, а зелените доматите – около 80 стотинки.