Почина бившият френски президент Жак Ширак

На 86 години почина бившият президент на Франция Жак Ширак. Ширак е ключова фигура от френската десница и политическия живот във Франция. През 1976-та основава голистката формация Сбор за Републиката, два пъти е министър-председател и три пъти кмет на Париж. Заема най-високия пост в продължение на 12 години от 1995 до 2007г. През това време президентският мандат е съкратен от седем на пет години. Премахва смъртното наказание. След скандали за корупция, през 2011 г. е осъден условно на 2 години по дело за фиктивни длъжност по времето, когато е кмет.

Фани Аронова
от Фани Аронова
13:14, 26.09.2019
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Жак Ширак е роден на 28 ноември 1932 г. във френската столица Париж. Той е един от лидерите на голистката партия. Играе важна роля в президентските кампании на Шарл дьо Гол през 1965 г. и на Жорж Помпиду през 1969 г.

През 1972 г. става министър на земеделието на кабинета на премиера Пиер Месмер.

По времето на президента Валери Жискар д'Естен е назначен за министър-председател. На този пост остава от 1974 до 1976 г. През 1977 г. е избран за кмет на Париж. Повторно е избран за премиер през 1986 г., като едновременно с това запазва поста си на градоначалник на столицата, което е позволено от френските закони. Ширак е единственият френски политик, който два пъти е ставал премиер.

След като през 1988 г. президентът Франсоа Митеран разпуска Националното събрание, това слага край и на неговото второ правителство.

През 1995 г. Жак Ширак е избран за президент. Той е последният френски държавен глава със 7-годишен мандат, след като през 2000 г. срокът на управление на държавния глава е съкратен до 5 години и по този начин се изравнява с мандата на Националното събрание.

През 2002 г. е преизбран за държавен глава, като печели безапелационно срещу лидера на Националния фронт Жан Мари льо Пен. Два месеца след преизбирането му срещу Ширак е извършен опит за покушение. Това става на Елисейските поля по време на парада по случай 14 юли. Нападателят е член на крайнодясна групировка, която впоследствие е забранена.

През 2003 г. той публично се противопоставя на САЩ във връзка с инвазията в Ирак. През 2005 г. конституцията на ЕС, за която Ширак активно агитира, е отхвърлена на референдум. В европейски мащаб френският референдум води до отказ от този документ.

Вторият мандат на Ширак е белязан с големи размирици във френските предградия, а също така с увеличаване на социалното напрежение.


;

През 2007 г. Жак Ширак напуска Елисейския дворец. Негов фаворит за наследник е премиерът Доминик дьо Вилпен, но в крайна сметка е принуден да подкрепи своя енергичен вътрешен министър Никола Саркози.

През последните години той боледуваше и рядко се показваше на обществени събития.

Женен е за Бернадет, от която има две дъщери - Лоранс и Клод. Лоранс умира през 2016 г.

Жак Ширак беше един от последните големи държавници в Европа, които определяха развитието на световната политика през втората половина на ХХ и началото на ХХI век. Той е кавалер на Кръста на Почетния легион и на редица други национални и чуждестранни отличия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Обвиниха 10 души за трафик на мигранти към Сърбия и Западна Европа
Обвиниха 10 души за трафик на мигранти към Сърбия и Западна Европа
Хопкинс: Британските туристи обичат България
Хопкинс: Британските туристи обичат България