НОВИНИ

Почина бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер

На 89 години почина Ханс-Дитрих Геншер - дипломатът-обединител на Германия. Външен министър на страната близо 20 години, Геншер има ключова роля за падането на тоталитарните режими в Централна и Източна Европа. Геншер е починал в дома си край Бон. Много политици, сред тях бившият съветски президент Михаил Горбачов изразиха съболезнования.

bnt avatar logo
от БНТ
13:52, 01.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Коментатори го сравняват с Кисинджър и Талейран. Някогашен бежанец от комунистическия изток на Германия, Ханс-Дитрих Геншер обединява разделената си родина. Дипломатът от Хале разпознава рано шанса, който дава перестройката на Горбачов. От 1952 г. е в бившето вече ФРГ, става член на либералната Свободна демократическа партия и се издига до вътрешен министър в правителството на Вили Бранд. От 1974 г. до 1992 г. почти непрекъснато е министър на външните работи и вицеканцлер в кабинетите на Хелмут Шмид и Хелмут Кол.

Следва политика на сближаването на Европа със съветския блок.

В паметната 1989 г., две месеца преди падането на Берлинската стена, Геншер произнася може би най-легендарното си макар и недовършено изречение пред струпали се в Прага хиляди отчаяни източногерманци. От балкона на западногерманското посолство дипломатът се обръща към хората, устремили се към западна германия.

Ханс-Дитрих Геншер, външен министър на Германия, Прага, 30 септември 1989 г.: "Скъпи сънародници, ние пристигнахме тук , за да ви съобщим, че вашето отпътуване днес..."

Преди това е разговарял с Едуард Шеварднадзе и е спечелил подкрепата на Франция и Съединените щати. Така сред аплодисменти, източногерманците отпътуват за мечтаната страна и това е първият пробив на желязната завеса.

Апогеят на кариерата му е през септември 1990 година. Тогава в Москва е подписан договорът "Две плюс четири", който отваря пътя на обединението на Германия. Споразумението е от една страна между четирите велики сили - Съединените щати, Франция, Съветският съюз и Великобритания и от друга тогавашните Германската федерална република и Германската демократична република. На трети октомври същата година Германия празнува обединението си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС очаква връщането на незаконни мигранти към Турция да започне в понеделник
ЕС очаква връщането на незаконни мигранти към Турция да започне в понеделник
Компютри с нелегален софтуер иззели митничари на летище София
Компютри с нелегален софтуер иззели митничари на летище София