НОВИНИ

Почина Джон Хърт

След дългогодишна борба с рака на 77-годишна възраст почина британският актьор Джон Хърт, изиграл запомнящи се роли във филми като "Среднощен експрес", "Човекът слон" и "Пришълецът". Негова е и ролята на Оливандър във фентъзи поредицата "Хари Потър". Започва кариерата си в края на 70-те. Участва в повече от 200 филма и телевизионни продукции.

bnt avatar logo
от БТА
08:47, 28.01.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света
почина джон хърт

Номиниран е два пъти за Оскар - за най-добра поддържаща роля във филма "Среднощен експрес", както и за главна роля в "Човекът слон". Не успява да спечели статуетките и в двете категории, но тези роли му носят награди БАФТА. За играта си в "Среднощен експерс" печели и награда "Златен глобус". Интересен образ изгражда и в "Пришълецът", за която получава номинация за награда БАФТА. През 2012 г. Британската академия за кино и телевизия му присъжда наградата за цялостно творчество. През 2015 година получава рицарска титла за заслуги към драматичното изкуство.

На по-младите Джон Хърт е познат с ролята на продавача на магически пръчки г-н Оливандър от филмите за Хари Потър. Той се снима също във филма "Джаки", "V като вендета", "Войната на боговете", "Дама, поп, асо, шпионин", "Меланхолия", "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп", "Хелбой".

Най-голямо признание Джон Хърт получава за ролята си на човек с тежки физически увреждания, живял в Англия в края на 19 век във филма "Човекът слон" на режисьора Дейвид Линч.

"Никой не би могъл да изиграе Човека слон по-забележително - написа в Туитър след кончината на актьора режисьорът Мел Брукс. - Той изведе филма до кинематографично безсмъртие. Ще ни липсва много."

"Каква ужасна новина - написа Стивън Фрай. - Загубихме Джон Хърт, величие на сцената, на малкия и големия екран."

"Толкова тъжно - написа в Туитър Адам Савидж от "Ловци на митове". - Джон Хърт беше рядък талант: Той издигаше нивото на всеки филм, в който участваше. Легенда."

Актьорът Илайджа Ууд написа: "Беше такава чест да Ви гледам как работите, Сър".

Джон Хърт "беше великолепен талант, един от най-добрите, за тази или която и да е ера", каза британският актьор Алфред Молина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спорове около църква-музей в Санкт Петербург
Спорове около църква-музей в Санкт Петербург
Сурва в Перник събра рекорден брой участващи групи
"Сурва" в Перник събра рекорден брой участващи групи