САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Подземните тайни на Москва

Мрежа от тунели и бункери оплита Москва под земята още от Средновековието. Подземният град постоянно се разширява, особено по времето на Съветския съюз. Не е тайна, че множество тунели от метрото водят към Кремъл, а по неофициални данни под руската столица съществуват между 5000 и 8000 бомбоубежища. Едно от най-известните е "Бункер 42", строен по заповед на Сталин за висшето съветско ръководство, а сега превърнат в музей на студената война.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:54, 03.10.2018
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Тази сграда, разположена точно до църквата на българското подворие в района на Таганка в Москва, само прилича на сграда. В нея няма жилищни помещения. Малките прозорци не са прозорци, а отвори на вентилационни шахти. По съветско време на къщата висяла табела военна библиотека, но всъщност това бил входът към едно от най-секретните подземни съоръжения в града.

Сергей Каменски, директор на музей "Бункер 42": Именно по разпореждане на Сталин сградата на повърхността на земята е издигната като маскировъчно съоръжение през 1950 година. Превърната е в помещение за наземното оборудване, за да бъде създаден под нея команден пункт на стратегическата ядрена авиация в случай на трета световна ядрена война.

18 етажа под земята, 65 м дълбочина и 7000 кв. м площ - това е т.нар. Бункер 42. Според първоначалния план той е трябвало да бъде убежище за висшето съветско ръководство в случай на ядрено нападение. За Сталин е бил предвиден отделен кабинет, но след смъртта му през 1953 г. и в най-напрегнатите години на Студената война, плановете се променят.

Сергей Каменски, директор на музей "Бункер 42": Именно тук се е обсъждало и е трябвало да се взима решение за нанасяне на ядрен удар.
;

Командният център носи бойно дежурство 30 години до 1986-а. Висшият съветски генералитет се събира в тази зала в моменти на най-голямо външнополитическо напрежение като Карибската криза през 60-те. През октомври 1962 г., когато Москва и Вашингтон са на ръба на ядрен сблъсък, в бункера за първи път е обявена тревога. Вратите му са затворени, а военните остават 10 дни под земята.

След края на Студената война през 90-те бункерът -вече технологично остарял, е разсекретен. Сега е музей със специална мисия.

Сергей Каменски, директор на музей "Бункер 42": Основната ни цел е да покажем на гостите си, че ядреното оръжие не трябва да се използва. Последствията от ядрен взрив и удар са много страшни.

Какви, според директора на музея и бивш военен, са рисковете днес, когато отношенията на Русия и Съединените щати са обтегнати почти като по времето на Студената война?

Сергей Каменски, директор на музей "Бункер 42": Америка и Русия са в противостояние, но така или иначе се опитват да намерят изход и да решат този конфликт по мирен начин. Иска ми се такива конфликти с ядрен сблъсък никога да не се случват.

И посетителите в бункера, впрочем, чрез неочаквана симулация могат да изпитат на гърба си една малка част от ужаса на ядрената атака.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей с танцова стъпка
Тереза Мей с танцова стъпка
Какво показва анализът на Юридически барометър за правния ред у нас?
Какво показва анализът на "Юридически барометър" за правния ред у нас?