НОВИНИ

Политическата криза в Италия се задълбочава

Политическата криза в Италия продължава да се задълбочава. Президентът Серджо Матарела днес ще води консултации за съставяне на технократско правителство. Снощи номинираният за премиер Джузепе Конте оттегли своето предложение за съставяне на кабинет.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:25, 28.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Джузепе Конти обяви, че се отказва да състави правителство след като президентът не одобри предложението му за министър на икономиката. Конти предложи на поста 81-годишния Паоло Савона. Той е евроскептик. Определя влизането на Италия в еврозоната като "голяма грешка", остро критикува европейската валута и икономическата политика на Германия.

МАТЕО САЛВИНИ, лидер на партия "Лига": Той каза НЕ. Каза, че няма да има правителство. Това демокрация ли е? Кой решава в Италия - италианците, германците или пък французите?!

Джузепе Конти е отскоро в политиката. Той беше номиниран за премиер от двете популистки партии Пет звезди и Лига. Решението на президента предизвика гневни реакции сред техните привърженици.

- Ние гласувахме. Ние решихме кой да управлява Италия, а сега чакаме някой да реши вместо нас.

Днес италианският президент ще разговаря с бившия служител на Международния валутен фонд Карло Котарели. Очаква се да му възложи да състави технократско правителство. Повечето партии, обаче, са против такъв кабинет и настояват за нов парламентарен вот. Италия е без правителство от 4 март, когато се проведоха изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път Благоевград се превръща в уличен Джумая Стейдж фестивал
За първи път Благоевград се превръща в уличен Джумая Стейдж фестивал
​Вицепремиерът Екатерина Захариева участва в Съвета Външни работи в Брюксел
​Вицепремиерът Екатерина Захариева участва в Съвета "Външни работи" в Брюксел