НОВИНИ

Политически сблъсъци в Румъния след победата на социалдемократите

Тежък конфликт по върховете на властта в Румъния се очаква да предизвикат резултатите от вчерашните парламентарни избори. Лидерът на победилите социалдемократи Ливиу Драгня е осъден условно за изборни измами, а президентът Клаус Йоханис е категоричен - че няма да допусне във властта осъдени или разследвани политици.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:00, 12.12.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Социалдемократите се връщат на власт в Румъния малко повече от година след оставката на правителството на Виктор Понта заради смъртта на 64 души при пожар в нощен клуб в Букурещ. С малко над 45 % от гласовете и около 6 % на партньорския Алианс на демократите и либералите партията на Понта ще има мнозинство в двете камари на парламента.

По закон сегашният лидер на социалдемократите, Ливиу Драгня, няма право да участва в новото правителство, защото от април има двегодишна условна присъда за изборни злоупотреби. Той обаче даде да се разбере, че ще направи опит да влезе във властта, защото по-важна била народната воля.

Ливиу Драгня, лидер на румънската Социалдемократическа партия: "Няма да се подигравам с вота на хората и да подарявам тези гласове нито на личности, нито на институции. Резултатът означава огромна отговорност, включително за мен. Аз водих кампанията и партията."

Президентът Клаус Йоханис се зарече, още от преди вота, да не допуска осъдени и следствени да управляват държавата. Това елиминира и варианта премиер пак да стане Понта, срещу когото се води следствие за данъчни измами. Компромисен вариант би бил Василе Дънку - вицепремиер в досегашното технократско правителство на Дачиан Чолош.

Анализатори отдават победата на социалдемократите на обещания за по-високи заплати и пенсии, както и на рекордно ниската за пост-комунистическия период в Румъния избирателна активност - 39,5 на сто.

Дясноцентристката Национално-либералната партия и новосъздаденият Съюз за спасение на Румъния взеха общо едва 29,5 на сто от гласовете.

Никушор Дан, лидер на Съюз за спасение на Румъния: "За новосъздадена партия, родена през февруари 2016-а, резултатът ни е изключителен! Този вот е само началото."

Очаква се ръководството на националлибералите да подаде оставка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледа в класната стая
Коледа в класната стая
След трагедията в Хитрино
След трагедията в Хитрино