НОВИНИ

Политически скандал в Южна Корея

Дългогодишна приятелка на президентката Пак Гън-хе предизвика политическата буря. 60-годишната Чхуе Сун-сил вече е в ареста по подозрение в задкулисно влияние върху властта и незаконно финансово облагодетелстване. Тя е дъщеря на религиозен мистик и често е сравнявана с Распутин.

Невена Бонева
от Невена Бонева
21:40, 01.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
политически скандал южна корея

Мъж вряза строителна машина днес във входа на прокуратурата в Сеул, за да помогне на Чхуе да умре. Тя се оказа в отсрещната сграда и вместо нея пострада охранител. Инцидентът е показателен за настроенията, които предизвиква мистериозната приятелка на първата жена президент на Корея Пак Гън-хе. Бащата на Чхуе - лидер на религиозен култ - бил духовен наставник на бъдещата жена президент. Дъщерята явно е продължила влиянието. Както стана ясно миналата седмица, тя, без да заема пост, активно се е бъркала в държавните дела. Самата Гън-хе призна, че Чхуе я е съветвала за връзките с обществеността и е редактирала нейни речи.

Пак Гън-хе президент на Корея: "Направих го с искреното намерение да съм по-старателна в работата, съжалявам че причиних толкова тревога."

Смята се още, че менторката е изнудвала компании за дарения в контролирани от нея фондации. На фона на масови протести Чхуе се върна от Германия и се яви в прокуратурата в Сеул.

Ли Кюн - Йе адвокат на Чхуе Сун-сил: Тя е в лошо здравословно състояние, вероятно не е добре със сърцето.

Засега е задържана за 48 часа, за да не избяга и да не укрие документи, полицията вече е направила проверки в няколко банки. Страстите още не са успокоени.

Опозицията за момента настоява за разследване, не за импийчмънт. Пак кара последната година от петгодишния си мандат. Рейтингът й вече е едва 20 процента

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете е починало след  падане от седмия етаж  на блок в Русе
Дете е починало след падане от седмия етаж на блок в Русе
България е предложила помощ на Италия след трусовете
България е предложила помощ на Италия след трусовете