Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Полският парламент отхвърли смекчаването на закона за абортите

Полският парламент отхвърли либерализирането на строгия закон за абортите. Късно снощи депутатите гласуваха да продължи работата по разработване на още по-консервативни правила.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:16, 11.01.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Полша остава една от най-консервативните европейски страни по отношение на абортите след снощното гласуване в парламента и разгорещен дебат. Депутатите отхвърлиха законопроект, който смекчава правилата за абортите. За промяната настоява движението "Спасете жените".

Барбаба Новачка, движение "Спасете жените": Вотът показа колко жесток и идеологизиран е парламентът. Те не искат да говорят нормално за правата на жените, за сексуалното образование, което се пренебрегва в Полша. Те цинично се стремят да получат подкрепата на духовенството, както са го правили години наред. Това е трагична новина за полските жени.

Действащият закон разрешава абортите само в извънредни случаи и единствено до 12-ата седмица от бременността. Аборти са разрешени, когато животът или здравето на жената са в опасност, при бременност, резултат от престъпление, или при тежки увреждания на плода. Гласуването в полския парламент, което отхвърли смекчаване на тези правила, се подкрепя от някои поляци, които излязоха на демонстрация.

Ян Бодаковски, демонстрант: Не сме тук поради религиозни причини. Ние защитаваме човешките права. Борим се са правата на дискриминираните неродени деца.

След снощното гласуване, законопроектът отива за доразработване в специална парламентарна комисия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Обир на бижута за милиони в парижкия хотел Риц
Обир на бижута за милиони в парижкия хотел Риц
​17 са вече жертвите на калните свлачища в Калифорния
​17 са вече жертвите на калните свлачища в Калифорния