НОВИНИ

Полският парламент прие спорния закон за реформа във Върховния съд

Долната камара на полския парламент прие спорния закон за реформа във Върховния съд. Това става на фона на масови протести в страната. Опозицията в Полша и Европейския съюз разкритикуваха започналата съдебна реформа.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
22:45, 20.07.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света

В подкрепа на закона гласуваха 235 депутати при 192 против и 23 въздържали се. Законът дава контрол на политиците, а не на съдиите, върху най-висшата съдебна инстанция на Полша. Президентът ще има правомощия да влияе на работата на Върховния съд и да назначава неговите членове. Предвижда се освобождаване от длъжност на сегашните върховни съдии, освен онези, които са избрани от президента.

Според полската опозиция нормативният акт ще подкопае независимостта на съдебната власт и демокрацията в страната.

Адам Боднар, омбудсман на Полша: Стоя пред вас, за да изразя отново притесненията си за закона за Върховния съд. Този закон както и другите два закона касаещи Съдебния съвет ще имат един резултат. Те ще отнемат правото на гражданите да имат независим съд, едно от най-важните граждански права. Право, без което всички други права и свободи не могат да бъдат защитени, без което властите не могат да бъдат контролирани и обуздани.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече пари в бюджета на Община Дупница от данъци и такси
Повече пари в бюджета на Община Дупница от данъци и такси
Турският президент призова Израел да махне металодетекторите от Храмовия хълм
Турският президент призова Израел да махне металодетекторите от Храмовия хълм