НОВИНИ

Полският шофьор е бил първата жертва на терористите в Берлин

Полският премиер Беата Шидло каза днес, че 37-годишният полски шофьор Лукаш Урбан, намерен мъртъв в кабината на камиона си след снощния атентат в Берлин, е "първата от 12-те жертви на ужасния терористичен акт". Той е бил намушкан с нож, а по-късно и застрелян, след като очевидно се е съпротивлявал на похитителите на камиона, с който те връхлетяха върху посетителите на коледния базар в центъра на германската столица.

bnt avatar logo
от БТА
19:53, 20.12.2016
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Урбан е от западното полско село Рожново, край границата с Германия. Има съпруга и син тийнейджър.

Лукаш Воншик, мениджър на полската автомобилна компания, чийто камион бил използван при атаката, описа Урбан като"добър, тих и честен човек", отдаден на работата си. Той е уверен, че Урбан е защитавал "своя камион до самия край".

Същото предположи и собственикът на спедиторската компания Ариел Журавски, който е и братовчед на убития, след като бе помолен да идентифицира Урбан от направени снимки на трупа.

"Съвсем ясно беше, че той се е борил за живота си. Лицето му беше подуто и окървавено. Полицията ме уведоми, че по тялото има огнестрелни рани, въпреки че е бил намушкан с нож, преди да бъде застрелян", каза Журавски пред полски медии.

Берлинската полиция също съобщи в Туитър, че намереният мъртъв мъж в кабината не е контролирал камиона, причинил кървавата касапница.

Според Журавски Урбан е пристигнал с товар от стомана в един от клоновете на компанията "Тисен" в Берлин в понеделник в 7 ч. сутринта, но му било казано да изчака с доставката до 8 ч. на другия ден. Журавски показа днес пред репортери във Варшава снимка от мобилния си телефон, на която братовчед му обядва в закусвалня с дюнери, изпратена около 14 ч. вчера следобед - последната известна снимка на шофьора, докато е бил още жив.

Според берлинския полицейски шеф Клаус Канд властите разполагат с "точните движения на камиона", записани от GPS системата, но засега не оповестяват подробности. Собственикът на камиона се е свързал с властите едва след атентата.

Журавски каза още, че Урбан се е свързал за последен път с жена си по телефона в 15 ч. вчера, но тя му казала, че не може да говори, защото е на работа и се разбрали да му позвъни след час. Тогава обаче той вече не вдигал телефона си.

Журавски описа необичайните движения, регистрирани на GPS-а на камиона в 15:45 ч, които показват, че Урбан вече не е контролирал машината. "Камионът ту тръгва, ту спира, първо напред, после назад, сякаш някой вътре се учи да го кара", каза той в интервю по полския държавен тв канал TVP-info. След това камионът престава да се движи до 19:40 ч, когато потегля отново и изминава около 10 км, като от време на време прави остри завои на тесни места или пресича двойна непрекъсната осева линия, за да стигне до коледния базар, обясни Журавски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма терористична заплаха за България
Няма терористична заплаха за България
Уникална за Югоизточна Европа операция спаси живота на дете
Уникална за Югоизточна Европа операция спаси живота на дете