Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Посланикът на Сърбия в Загреб отказа да приеме протестна нота от Хърватия

Министерството на външните работи на Хърватия съобщи, че е извикало сръбската посланичка Мира Николич, за да изрази протест заради опит за необявено и незаконно влизане на членове на сръбската армия в страната. Посланичката отказала да приеме протестната нота, съобщава МИА.

от БГНЕС
10:44, 10.09.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света
посланикът сърбия загреб отказа приеме протестна нота хърватия

Хърватия осъди опита на членове на сръбската армия да влязат в държавата „без информирането и съгласието на хърватските власти и без да е спазена процедурата за влизане”. Министерството на външните работи е изразило своя протест и приема случилото се като провокация с цел предизвикване на инцидент.

„Това е още едно потвърждение, че Сърбия не е подготвена да се изправи пред собственото си минало и отговорност за войните през 90-те години”, се казва в съобщението на хърватското външно министерство.

В края на миналата седмица кадети от Военната академия в Сърбия отпътуваха за Хърватия, за да присъстват на богослужение в памет на жертвите от Ясеновац, но бяха върнати от граничния пункт Батровци – Баяково.

Делегацията е била спряна и претърсена.

Премиерът на Хърватия Андрей Планкович заяви, че става въпрос за необявено, недекларирано и безотговорно посещение за престой в областта Ясеновац, което може да се приеме като провокация.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че полицейското управление в Новска е била информирана много по-рано за посещението на делегацията на сръбската армия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
„Aга на Милко Лазаров е българското предложение за Оскар за чуждестранен филм
„Aга" на Милко Лазаров е българското предложение за Оскар за чуждестранен филм
Столичната библиотека помага на читалището в с. Катрище
Столичната библиотека помага на читалището в с. Катрище