НОВИНИ

Последен опит на Дилма Русеф да остане президент на Бразилия

Първата жена президент на Бразилия Дилма Русеф в последен опит да запази поста си. С реч пред Сената тя защити управлението си. Това беше началото на финалния етап от процедурата по отстраняването ѝ от длъжност. На практика Русеф не изпълнява задълженията си от три месеца.

последен опит дилма русеф остане президент бразилия
bnt avatar logo
от БНТ
22:15, 29.08.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Пламенната защитна пледоария на Дилма Русеф започна с напомнянето, че през 2014 г. тя е законно избрана за президент на Бразилия с 54 милиона гласа. В речта си Русеф подчерта, че процесът срещу нея е заговор и е политически мотивиран.

Дилма Русеф, президент в процедура по отстраняване: "Съвестта ми е чиста. Не съм извършила никакво престъпление. Обвиненията срещу мен са нечестни и безпочвени... За последно се обръщам към всички сенатори. Не приемайте заговора, който вместо да реши, ще утежни бразилската криза. Моля Ви да въздадете справедливост за един честен президент, който никога не е вършил нещо незаконно - нито в личния, нито в служебния си живот! Моля Ви да гласувате срещу отстраняването ми! Благодаря!"

На карта е заложен не моят мандат, а бразилската демокрация, допълни още Русеф. Според процедурата по импийчмънт в рамките на 48 часа трябва Сенатът да се произнесе. 2/3 от сенаторите трябва да гласуват ЗА, за да бъде отстранена Русеф. Ако това не се случи, тя ще се върне в президентския кабинет, за да завърши мандата си до 2018 година.

В момента и.д. президент е Мишел Темер, за когото анализатори твърдят, че е сред основните противници на Русеф и импийчмънтът е начин да узурпира властта в страната. Дотук се стигна след като Дилма Русеф беше обвинена в манипулиране на държавния бюджет и използването на средствата за преизбирането ѝ през 2014 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа край Арбанаси
Тежка катастрофа край Арбанаси
Срив в мрежата на Виваком
Срив в мрежата на Виваком