НОВИНИ

Последна за годината среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел

Лидерите на Европейския съюз се събраха в Брюксел на последната за годината среща на върха. Миграцията, сигурността, удължаването на санкциите срещу Русия и Брекзит са сред основните обсъждани теми. България е представена от премиера в оставка Бойко Борисов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:08, 15.12.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Както предварително бе обявено европейските лидери няма да обсъждат днес въпроси, свързани с присъединяването на Турция към Евросъюза. Преди дни Австрия категорично се обяви за замразяване на преговорите с Анкара заради правителствените репресии срещу опозицията и медиите. На влизане в сградата на съвета повечето лидери коментираха ситуацията в Алепо.

Федерика Могерини - върховeн представител по външна политика на Европейския съюз: Днес ние работим ден и нощ, за да гарантираме защитата на гражданите в Алепо. Току-що говорих по телефона с иранския външен министър, работим и с ООН и Русия. За нас това, което се случва в Алепо, е недопустимо.

Пред колегите си от Европейската народна партия преди началото на съвета премиерът Бойко Борисов заяви, че е необходимо продължаване на подкрепата за всички държави-членки на предна линия и от спешно попълване на капацитета за бързо реагиране на Европейската гранична и брегова охрана.

Страната ни ще настоява и за потвърждаване на ангажимента за прилагане на договореностите с Турция, както и за ефективно прилагане на споразумението с Афганистан, премиерът имаше и дълга среща на 4 очи с първия заместник председател на Еврокомисията Франс Тимерманс.

С голям интерес в Брюксел се очаква и решението за евентуално удължаване на санкциите срещу Русия. Президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел вече се обявиха за удължаване на рестриктивните мерки срещу Москва заради кризата в Източна Украйна и липсата на напредък в прилагането на споразумението от Минск.

Европейските лидери ще обсъдят и глобална стратегия в областта на сигурността и отбраната. В началото на месеца Европейската комисия предложи създаването на общ европейски фонд за отбрана, който предвижда страните да могат да купуват заедно скъпо военно оборудване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпитаха шести таен свидетел по делото срещу Ахмед Муса
Разпитаха шести таен свидетел по делото срещу Ахмед Муса
Хитрино ще бъде блокирано поне още 5 дни
Хитрино ще бъде блокирано поне още 5 дни